A közvélemény kutatásban olyan fiatalokat kérdeztek meg, akik 2050-re a 42-66 éves korosztályhoz tartoznak majd, tehát jelenleg 15-39 évesek.
A kérdés pedig nem volt más, mint az, hogyan, milyen körülmények között és leginkább hol látják magukat 2050-ben?

Saját ingatlan 

A felmérésben résztvevők 76 százaléka gondolja úgy, hogy ekkor már saját ingatlannal rendelkezik, 75 százalék egészen biztos, hogy a házastársa oldalán költözik be az ingatlanba és 72 százalékuk mindezt Magyarországon képzeli el.


Ahol a gyermekvállalás sem lesz probléma

A válaszadók kétharmada, 68 százalék gondolja úgy, hogy 2050-ben már lesz gyermeke, akár az első, akár a következő és ugyanekkora arányban látják magukat jobb anyagi helyzetben a mostaninál, derült ki az Ifjúságkutató Intézet felméréséből. 


Nem mindegy, kit kérdeztek

A kutatásból kiderült, hogy azok a fiatalok, akik jelen pillanatban jobb anyagi helyzetben élnek, sokkal derűlátóbban tekintenek a jövőjüket illetően, hiszen a most nehéz körülmények között élő fiatalok közül a legtöbbnek fogalma sincs mi történik velük, hol lesznek 2050-ben vagy a lefestett jövőképük az átlagnál negatívabb képet fest.

A megkérdezetteknek több, mint a fele, 52 százalékuk nem látja magát az említett évben sem saját tulajdonú ingatlanban, sem párkapcsolatban és arról sincs még fogalmuk, hogy mely országban fognak élni.


Nemek szerint is akad különbség

A nemek szerinti különbségeket tekintve a nők inkább tartják valószínűnek, hogy 2050-ben nyugdíjasok lesznek (39% kontra 30%), Magyarországon fognak élni (76% kontra 69%), vagy, hogy saját tulajdonú lakásban/házban laknak majd (79% kontra 73%). A gyermekvállalás vagy további gyermekvállalás esélyét viszont inkább a férfiak látják valószínűbbnek (70% kontra 66%).
A kutatás alapján elmondhatjuk, az életkor emelkedésével növekszik a saját tulajdonú ingatlant, a házasságot, a magyarországi tartózkodást valószínűsítők aránya. Ehhez képest az idegennyelvű munkakörnyezetet, a jelenleginél jobb anyagi helyzetet és a (további) gyermekvállalást tekintve az életkor fordított összefüggését figyelhetjük meg.


Az adatok olyan közvélemény-kutatásból származnak, amelyet az Ifjúságkutató Intézet 2022. év végén – 2023. év elején készített a 15–39 éves magyar állampolgárok körében, országos, reprezentatív 1000 fős mintán, személyes megkérdezéssel (TAPI).