Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV, régi apeh) miszerint a korábbi évekhez hasonlóan újfent meglátogatták a szezonális üdülőhelyeket, a Balaton-, és a Velencei-tó parton. A bejelentésben az is áll, hogy a munkájukat végző revizokat atrocitások érték, a vállalkozók nem feltétlen értettek egyet az intézkedésekkel, így megpróbálták megúszni a bírságokat.

A "kihágások" a szokásosak, nem adtak ki blokkot, nem jelentették be az alkalmazottakat, az online pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos problémákat lepleztek el, vagy a nyugtaadás elmulasztását jegyzőkönyvezték. Eddig a vizsgálatok csaknem negyede mutatott ki valamilyen szabálytalanságot - közlik a fináncok, a kiszabott mulasztási bírság összege mintegy 10 millió forintra rúg.

Magára hívta a rendőrséget a finánc

Az ellenőröket nem egy helyen inzultálták, de egy egészen kirívó esetről is beszámolnak, így próbálták őket munkájukban akadályozni - írják az adóellenőrök. Az egyik történet szerint rendőrt kellett hívni a vizsgálat befejezéséhez: a revizorok palackozott bort vásároltak egy borászatban, de az eladó később ezt letagadta, sőt agresszív fellépéssel, részegséggel vádolta az ellenőröket.

A revizorok maguk hívták, saját magukra a rendőröket, és az alkoholszonda nullás értéket mutatott.

Ezek után a helyszíni vizsgálat befejeződhetett, aminek a végeredménye a nyugtaadás elmulasztásának és az ellenőrzés akadályozásának megállapítása lett.

A fel-, és bejelentők országa

A fogalmazványból az is kiderül, hogy több mint 1800 alkalommal vizsgáltak többek között a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, és a jövedéki termékek árusítását, viszont jó hír, hogy az összes ellenőrzés csak 24 százaléka zárult megállapítással valamilyen hiányosság miatt.

Fotó: MTI Archívum, Balázs Attila