A "fricska" szó jelentése átvitt értelemben: „Tréfás bosszantás; más hibájának kigúnyolása nem túl sértő megjegyzéssel.” WikiSzótár

Nyakunkon az atlétikai világbajnokság. Németh Balázs, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója így fogalmazott, a verseny kabalaállatáról, Youhuuról:
Szerethető, egyedi és büszke a magyarságára, vagyis minden benne van, amit üzenni szeretnénk. Legyünk mindannyian Youhuuk, hétköznapi hősök.

Ez nagyon szép üzenet, kíváncsi is lettem ennek a példaképnek az életére, amiről, szerencsére, készült is egy kisfilm.

Az animációs filmből megtudhatjuk, hogy honfitársunk jurtájában egy szigeten élt már 1100 évvel ezelőtt, ahol egész nap csak játszott. Mindaddig, amíg a környezetszennyezés hatására jelentkezett rajta az azóta népbetegséggé duzzadt depresszió. 

A súlyos válsághelyzetből később mi más tudta volna kimozdítani, mint egy stadionépítés, amit szobája ablakából nézhetett végig. Erről a szituációról óhatatlanul eszembe jut Orbán Viktor, aki szintén a szülői háza ablakából élvezhette egy stadion felépülését 2012-2014 között.

Persze, elhatárolódok annak gondolatától is, hogy szándékosan párhuzamot keressek egy rackajuh és miniszterelnök úr között.
Térjünk is vissza a kis kabalaállatunkhoz. Természetesen, ismételten hétköznapi hősünkre gondolok, a rackajuhra. Youhuunak a háza szomszédságában felépített stadionról a friss levegő és a vidám emberek jutottak eszébe, nem is csoda, ha ezek után lelkes szurkoló vált belőle.


Orbán Viktortól is tudjuk, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, hanem amit tesz. Ez talán egy rackajuh esetében is megengedhető, nézzük akkor meg Youhuu tetteit az elmúlt hetekből.

Augusztus 4-én a labdarúgó NB I. második fordulójának nyitómeccsén - hol máshol, mint Felcsúton (!)- futott be a pályára és eljátszotta a csintalan szurkolót, akit a biztonsági őrnek kellett fizikai erővel kivinnie a pályáról. A berohanó szurkolók komoly gondot jelentenek a sportversenyek szervezőinek. Nálunk az Atlétika VB marketingesei úgy érezték, ez nem több magyaros csínytevésnél. Lehet, hogy bennem van a hiba, de a biztonsági őr kezei közt  kapálózó hősünket elnézve nem fogott el a büszkeség magyarságom iránt.
Ugyanezen a napon Youhuu az ATV Start című műsorában váratlanul megjelent a hírolvasó mellett és a műsorvezetőt egy fenéken rúgásban részesítette, majd végig rakoncátlankodta a kis racka a hírolvasást.
Tántoríthatatlanul kerestem a hétköznapi hős figuráját a jelenetben, de ismét nem találtam nyomát sem.
De nem csak az ATV-nél, hanem a  TV2 Mokka műsorában, „a házasságban a nők elfelejtik önmagukat” téma kibeszélése közben is hirtelen feltűnt megint a kis kabalánk. Bravúrosan megfogalmazott véleményét a témával kapcsolatban előbb a fotel tetején lejtett tánccal, majd Rubint Réka hátsójának megpaskolásával fejtette ki.
Ebből Rubint Réka levonta a kicsit sem logikus következtetést, hogy úgy látszik neki tornásznia kell a stúdióban, ezért fekvőtámaszozni kezdett. A csintalan kis állat ezt látva előbb ráült Réka hátára, majd egy párnát dobott a műsorvezetőnek. 

Egészen szürreális jelenetsor volt a megjátszott spontaneitással együtt.

Nem tudom milyen torz skálán kell nézni ezt a viselkedést ahhoz, hogy azt vonjuk le a látottak alapján, hogy ez az élőlény egy hétköznapi hős. Úgy gondolom hétköznapi hősnek nevezni ezt a trollt (a képzavarért elnézést kérek), csakis egy fricska lehet. Ezen nem lehet csodálkozni, hiszen Krausz Gábor sztárséfünk is megmondta, hogy:

Időnként furcsa meglepetéseket, kellemetlen fricskákat tartogat az élet.
Krausz Gábor után már csak egy szökkenés volt párja, Tóth Gabi, aki nem csak példamutató keresztény értékrenddel rendelkezik, de „a családban élni jó” szemléletet hirdette több mint 3 éven keresztül a Családbarát Magyarország égisze alatt vezetett blogján. És, hogy szó ne érje a ház elejét, július 16-án még a párjával történt szakításuk hírének megszellőztetését megelőzően elbúcsúzott a blogtól, mielőtt a szerepében hiteltelenné válhatott volna. Sok mindent megköszönt a követőknek, de úgy érezte, hogy döntésére magyarázatot nem kell adnia.

Úgy gondolom, vitathatlan, hogy Tóth Gabi hétköznapi hősiessége sokkal jobban fel lett építve, mint Youhuué. A keresztény családcentrikus magyar ősanya képét nagyon igyekeztek szimbolikus szintre emelni a nép előtt.

Majd jött a magyaros fricska. Idolunk némi emberi gyarlóságot mutatva állítólag félrelépett az egyik háttértáncosával. Nem ítéljük el, de úgy érezzük, hogy tőle és az élettől ez valóban egy fricska volt. Igazi magyaros. Youhuu!
Fotó: hivatkozott videók, Orbán Viktor Facebook oldala