A szociálisan érzékeny keresztény kormány ismét nagy engedményt tett a rászorulóknak. Jövő januártól összesen ugyanis hat százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét – tudta meg az RTL híradója. Akik nem a tartósan beteg gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kapnak, de van, aki csak 45 ezret. Ez a legalacsonyabb összeg emelkedik majd az év elejétől bruttó 2700 forinttal.

Hazánkban jelenleg több mint harmincezer ember gondozza otthon tartósan beteg családtagját.

Ők évek óta küzdenek azért, hogy a kormány elismerje: ez is ugyanolyan munka, mint a többi, és megemelje az ápolási díj összegét.

Eddig annyit sikerült elérniük, hogy a gyereküket otthon gondozók már a minimálbérnek megfelelő összeget kapják. A Belügyminisztérium tavasszal azt közölte, a szülőket azért emelték ki, mert ők a gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra. A különbségtételt, most azzal magyarázták, hogy az önellátásra képtelen gyerekekről való gondoskodás alapjaiban határozza meg a családok működését.

A tárca szerint az adatok azt mutatják, hogy más családtag ápolása viszont nem egész életen át tart, és mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni. A Magyar Államkincstár szerint átlagosan 5,2 évig folyósítják az ápolási díjat. Az érintettek szerint viszont van, hogy egy szülőt, egy házastársat is évtizedekig kell ápolni.

Eddig már több mint tizennyolcezer ember írta alá azt a petíciót, amit azért indítottak, hogy ne csak a gyermeküket ápolók kaphassanak legalább minimálbért, hanem azok is, akik más beteg családtagot vagy rokont ápolnak otthon. Erőfeszítésük mindeddig nem vezetett eredményre.

A finanszírozás tekintetében Európában állami finanszírozású és magántulajdonú szervezetek foglalkoznak otthoni ápolással, és az állami tulajdonban lévő szolgáltatók a legelterjedtebbek. A magánszolgáltatók közül nonprofit és forprofit szervezeteket lehet megkülönböztetni.

Néhány országban a nonprofit ágazat kiterjedt, magában foglalja az önkéntes, jótékonysági, szakmai és civil szervezeteket.

Gyakran az otthon ápolás fő szolgáltatójának típusa megegyezik a fő szociális gondozás szolgáltatójával, de a nyugat-európai országokban a szociális szolgáltatókkal szemben inkább a magán- és a profitorientált szolgáltatók jellemzőek az otthoni ápolásban. A magántulajdonban lévő szolgáltatók bevonása több országban is növekedést mutat, köztük Belgiumban, Horvátországban, Dániában, Finnországban, Izlandon, Svédországban, illetve Franciaországban is növekszik a profitorientált ellátás. 

Fotó: MTI