Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget. A vihar a főváros teljes területét érintette, de több agglomerációs településről is érkeztek segélyhívások - írták közleményükben. Folyamatosan dolgoznak a fővárosi tűzoltók, az önkéntes tűzoltó egyesületek és a Budapest Mentőszervezet a viharkárok elhárításán - tették hozzá.

A fővárosban pincékbe, garázsokba, alagsori lakásokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához, kidőlt fák és leszakadt ágak eltávolításához kértek segítséget az egységektől. A XI. kerületben, a Lapu utcában az M1-M7-es aluljárójában felgyülemlett vízben elakadt egy személygépjármű, a X. kerületi Dreher Antal úton pedig négy személyautó és egy kis teherautó futott villamos sínre a vízben. 

Pikó Andrást, Józsefváros polgármesterét Gyulán érte híra viharról. Közösségi oldalán szombat reggel arról számolt be, hogy félretéve családi programját, azonnal visszaindult a fővársoba. Mint írja 

a hírek szerint sok fa kidőlt, autók rongálódtak meg, az Auróra utcai transzformátorház beázott, és a felújítás alatt lévő önkormányzati házaink tetejéről a szél letépte a fóliát, beáztak a lakások, embereket kell elhelyeznünk. Az önkormányzatunk minden társszervvel együttműködve intézkedik és segít a bajba jutottaknak - elsőként természetesen azoknak, akiknek a vihar ellehetetlenítette a lakhatását. Ha pontos és hiteles információkat kapunk, azt természetesen azonnal megosztjuk az önkormányzat hivatalos honlapján, FB oldalán és itt is.

A Pest körüli településekről több mint százhatvan bejelentés futott be vízkárok és fakidőlések miatt, leginkább Szigetszentmiklósról, Gyálról, Nagytarcsáról, Kistarcsáról, Csömörről, Kerepesről és Gödöllőről. Szigetszentmiklóson jelentős a vízkár: garázsokba, házakba, pincékbe ömlik a felgyülemlett esővíz; a Losonczi utcában és a Csepeli úton kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat, míg a Rekettye utcában egy árokba borult személyautót kellett kivontatniuk a tűzoltóknak. Gödöllőn a 3-as főút Szabadság úti szakaszán fák dőltek az úttestre, míg a Tisza utcában fenyőfa dőlt egy családi házra, és beszakította a tetőt.

Érd, Törökbálint, Diósd környékén nincs víz- derült ki az egyik csoport bejegyzéséből. Az éjszakai vihar tönkretette a szivattyúk áram ellátását - az áramellátó szakemberei jelenleg még keresik a hibát az érintett területen.

A Baranya vármegyei Marócsa sem járt jobban pénteken. A hirtelen érkező vihar hatalmas erővel csapott le a falura, szinte minden házban károkat okozott. Az ATV Híradója a településen járt. 

Fotó: TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló Szolnok - Kopernikusz-kör Facebook-oldala