A mérnök, mint hiánycikk

Becslések szerint, Magyarországon 10.000 – 20.000 közé tehető a hiányzó mérnök száma

Ábrahám László, a közel tizenhárom éve alakult Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (továbbiakban: EJMSZ) elnöke interjút adott a napi.hu-nak, ahol kifejtette miért került bajba az ágazat. Az EJMSZ-t nem a szél fúta össze, ugyanis olyan nagyvállalatok alapították többek között, mint a Continental, a Lego, a MÁV-Csoport, a Mol, a Knorr-Bremse, Nokia, Ericsson, e-ON, vagy akár a Sensirion - írja a gazdasági lap.

Ábrahám úr vészjóslóan beszél a kialakult hiányról… Szerinte, az a minimum, hogy meg kellene duplázni a mérnöki szakra jelentkező hallgatók számát, de míg az oktatási reform nem következik be, aligha van mivel növelni a jelentkezési kedvet. Az elnök szerint a női mérnökök legalább olyan jók, mint a férfiak: precízek, ügyesek és kitartók., viszont a mérnöki karokon évről évre drasztikusan csökkent a női felvételizők száma. 

A középiskolában tanulók is motiválatlanok

Egyik ismerősöm gyermekénez a története az alábbi:

Fiam az UMSZKI-ban tanul elektronikus technikusnak. Gyakorlati tanár nincs, a képzésük teljesen kuka. Az iskola 2000-nél több diákot oktat és csak az informatika, ill. a gépész képzésre intézte el, hogy cégeknél lehessenek a diákok szakmai gyakorlaton. A fiaméknak az iskola gyakorlati termében van szakmai gyakorlat. Így kvázi pénzt és ebédet nem adnak nekik. Telefonoznak és tableteznek, mert nem kapnak feladatot, tehát tudást sem. A legdurvább… tegnap az egyik tanár kitalálta, hogy végre forraszthatnak valamit, de 400 Ft-ot kell fizetniük érte a tanárnak tanulónként, mert ő vett hozzá valamit. 

Az összeszerelő műhelyek országa

Ábrahám László úgy véli, hogy a Magyarországra telepített akkumulátor gyárak hátulütője az, hogy ezek a beruházások az olcsó, betanított munkásokat keresik, nem pedig a magasan kvalifikált szakembereket alkalmazzák.

Románia, mint mérnök mágnes 

A szekértő arra is rávilágít, hogy immár az is megéri a magyar mérnököknek, hogy nemcsak Nyugat-Európában keresik a megélhetésüket, hanem a keleti szomszédunknál is magasabb a bérezés az itthoninál. Míg a diplomás fiatalok háromnegyede a műszaki szakterületen nettó 650 ezer forintos kezdőbérrel számol, addig ez már Romániában is legalább 30 százalékkal magasabb - írja a napi.hu, illetve a plusz juttatások, úgy mint az üzemanyag kártya, laptop, telefon, bérleti díj kiegészítés már egy pályakezdőnek is jár. Addig itthon ezek a juttatások csak a senior mérnökök esetében igaz.