A Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozáskezdeményezése és közreműködése nyomán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy Szabolcs vármegyei kórház két főorvosa ellen. A nyomozók az orvosokat kórházi rendelőikben vonták intézkedés alá, onnan előállították őket a rendőr-főkapitányságra hétfőn.

A megalapozott gyanú szerint a 71 éves és a 46 éves orvosok betegeiktől hálapénzt fogadtak el a kórházban nyújtott egészségügyi ellátásért, miközben állami egészségügyi jogviszonyban jártak el. A jogszabály által tiltott pénzügyi juttatások elfogadásával a két orvos rendszeres jövedelemre tett szert. A nyomozás eddigi adatai szerint az idősebb orvos tizennyolc, míg fiatalabb kollégája nyolc alkalommal fogadott el betegeitől készpénzt a térítésmentes állami egészségügyi szolgáltatásért. Az orvosoknak átadott hálapénz mértéke alkalmanként tíz- vagy húszezer forint volt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a két főorvost üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával kihallgatta. Az ügyben a vesztegető oldalon álló betegeket vesztegetés bűntettének megalapozott gyanújával hallgatták ki a nyomozók.

A 46 éves orvost a rendőrség őrizetbe vette, és előterjesztést tett letartóztatása indítványozására, míg a 71 éves orvos esetében a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelése egészségügyi okokból nem volt lehetséges, így ő a büntetőeljárás alatt szabadlábon védekezhet.

A nyomozás a teljes körű felderítéssel folytatódik így várható, hogy a vesztegető oldalon állók létszáma bővülni fog, és ezzel arányosan az orvosok által elkövetett vesztegetés elfogadásának rendbelisége is – közölte a police.hu.

Fotó: Pixabay