A skóciai rendőrség vasárnapi közleményében csak annyi szerepel, hogy az SNP-vizsgálat ügyében egy 52 éves nőt vettek őrizetbe, de az összes brit médiaorgánum, köztük a BBC közszolgálati médiatársaság egyértelmű és egybehangzó értesülése szerint Nicola Sturgeonről van szó.

Néhány hete a volt skót kormányfő férjét, Peter Murrellt, az SNP volt pénztárnokát is őrizetbe vették ugyanebben az ügyben, és még aznap szabadlábra helyezték, de rendőrség hangsúlyozta, hogy a vizsgálat folytatódik, írja az MTI.

Nicola Sturgeon február 15-én, nem sokkal férje őrizetbe vétele előtt, teljesen váratlanul lemondott az SNP vezetői tisztségéről és a skót miniszterelnöki posztról.

Indoklásában több okot is felsorolt - köztük elsősorban azt, hogy megítélése szerint túlságosan "polarizált" vélemények alakultak ki róla a választók körében -, de azt nem említette, hogy lemondásának köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében folyó vizsgálathoz.

Azóta utódját is megválasztották és beiktatták Humza Yousaf, az SNP-kormány volt egészségügyi minisztere személyében.

Az SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A skóciai népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A Skót Nemzeti Párt azóta rendszeresen hangoztatja, hogyelengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kiszakította" az Európai Unióból.

Yousaf legutóbb éppen a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorába jelentette ki, hogy az SNP elsődleges politikai programja továbbra is a skót függetlenség, és a párt a jövőre esedékes brit parlamenti választások kampányának középpontjába is ezt állítja.

Fotó: Nicola Sturgeon Facebook-oldala