A kórház Facebook-oldalán ismertette elrettentő tényként a fentieket, továbbá azt írták:

Munkatársunk a becsmérlő, az osztályról valótlant állító, és a személyét sértő bejegyzések miatt élt feljelentéssel.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott nagy nyilvánosság előtt közzétett bejegyzése alkalmas volt arra, hogy kollégánk becsületét csorbítsa és neki jelentős érdeksérelmet okozzon.

A bíróság ítéletében J. G. vádlottat bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében és egy év próbára bocsátotta.”

Mint június 9.-én a Frisshirek elődje, a Szeretlek Zala Facebook-oldalán megjelent cikkében írtunk arról,- természetesen olvasónk engedélyével, a közösségi oldalára kitett nyilvános posztja alapján-, hogy anyaként mélyen sérelmezte a fiával mint beteggel és vele mint hozzátartozóval kapcsolatos, a zalaegerszegi sürgősségi osztályon történt ellátást és bánásmódot. Véleményének soraiban hangot is adott.

A teljes cikk itt olvasható.

A 20 éves fiatalembert – az ügyben elítélt édesanya fiát – tavaly 2022.június 09.-én kora délután kézzsibbadással, rosszulléttel, kézdagadással, fájdalommal vitték be a megyei sürgősségire, ahol vért vettek tőle és megkezdték az ellátását. Édesanyja, mivel már felnőtt fiatalemberről volt szó, telefonon tarthatta vele vele a kapcsolatot, nehezményezte azt, hogy nem engedték be, hogy vizet vigyen a fiának aki a vérvételtől rosszul volt, bár később már jobban lett. Az édesanya posztjában azt írta, akkor be ment és szóvá tette, miért nem kapott a fia inni, posztjában azt írta, vulgáris választ kapott egy orvostól, amit kikért magának.

A fenti esettel akkor megkerestük a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Sajtóosztályát, hogy reagáljanak az esettel kapcsolatban. Elektronikus levélben közölték: „Az ügyet kivizsgáljuk, ezt követően tudunk tényszerű választ adni a panaszra. Türelmét és megértését előre is köszönjük.” – írta akkor PR munkatársuk.

Az ügy bíróságra került, mivel a osztályvezető orvos beperelte az édesanyát rágalmazásért, jó hírnév megsértéséért. Az orvos neve egyébként nem szerepelt az édesanya nyílt posztjában. Az édesanyát bűnösnek mondta ki a bíróság, egy év próbaidőre bocsátották.

A Frisshirek.hu oldalán május 23-án arról írtunk, a kórház a továbbiakban nem tolerálja, hogy ki és mit posztol nyilvános oldalakon az intézményről. Egyszerűen fogalmazva: vagy jót, vagy semmit, mindenkit arra kérnek tartsák be a hivatalos panaszkezelési folyamatot.

Akkor ismét egy nyilvános közösségi oldalra feltöltött eset borzolta a kedélyeket, ahol egy újabb negatív poszt jelent meg amely szintén szélsebesen terjedt a zalaegerszegiek körében. A posztban az állt, hogy a helyi sürgősségi SBO-ra egy apa kéz sérüléssel vitte a fiát, ahol állítása szerint a hosszú ideje várakozókkal, valamint velük szemben is elsőbbséget biztosított az ügyeletes orvos egy focista privát betegének. A férfi ezek után etikátlannak titulálta és posztjában nevén nevezte az ügyeletes orvost, majd nem volt hajlandó vele megvizsgáltatni gyermekét. Vajon az Ő esetében is jogi lépés, sőt bírósági ügy lesz a végkifejlet?

A kórház a fent említett újabb posztra reagálva arra kérte a pácienseket, hogy a jövőben használják a panaszkezelési folyamatot, azaz e-mailben, vagy postai úton jelezzék a kórház vezetősége számára, ha valamivel nem elégedettek.

Május 23.-án az intézmény közösségi oldalán nagy felkiáltójelek kíséretében, az alábbi sorokkal reagáltak azoknak, akik a kórház bárminemű rossz hírét keltik, vagy becsület csorbításra alkalmas kifejezést, tartalmat hoznak nyilvánosságra.

„Tisztelettel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kórház – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – panaszkezelési rendszert működtet, amelyben minden, az ellátással kapcsolatban felmerülő panasz, bejelentés kivizsgálásra kerül. 

A közösségi oldalon közzétett bejegyzések, szubjektív vélemények nem mindig tartalmaznak elegendő információt a vizsgálat elindításához, azonban ilyenkor is (ahogy minden esetben) szükséges az ügy körülményeinek pontos tisztázása. Bejelentést írásban, postai úton vagy e-mailben a zmkorhaz@zmkorhaz.hu címen tehetnek.

Ezzel együtt, amennyiben a bejegyzés a becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket tartalmaz, a Kórház az egészségügyi személyzet tagjai érdekében jogi lépéseket tesz” – írták.

Fotó forrása: Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Facebook-oldala