2023.09.30., szombat - Jeromos
Budapest: 15o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Felrobbant a Nova Kahovkai gát – Veszélyben a Krím és Európa legnagyobb atomerőműve is

frisshirek.hu, 2023. június 06. - 08:00
Felrobbant a Nova Kahovkai gát – Veszélyben a Krím és Európa legnagyobb atomerőműve is

Az orosz hadsereget nevezte meg a Nova Kahovka-i erőmű gátjánál történt átszakadásért Olekszandr Prokudin, Herszon katonai közigazgatásának Ukrajna által kinevezett vezetője a Telegramon közzétett videóban.

A frisshirek.hu, az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérünk, támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Drónfelvételek tanúsága szerint átszakadt a Herszon városától bő hatvan kilométerre északkeletre, a Dnyipro folyó felsőbb szakaszának bal partján fekvő Nova Kahovka-i vízerőmű gátja. Az ukrajnai parancsnokság kedden megerősítette a gátban esett károkat, és Facebook-bejegyzésében kitért arra is, hogy felméri a gáton átömlő víz által okozott pusztítást és a várható árvíz által érintett területeket, írja a CNN.

A közösségi médiában terjedő videón az látható, ahogy ömlik a gátból kiszabaduló víz, amely szakértő szerint komoly pusztítást okozhat Herszon város környékén és más lakott területeken a Dnyipro mentén. Az orosz állami média szerint egy ilyen áradás több ezer ember halálához is vezethet.

A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai riadókészültségben vannak, hogy evakuálják a civileket a potenciális árvízzónákból, mivel ömlik a víz a gáton át – közölte az ukrán belügyminisztérium egy keddi közleményben, írja a hvg.hu.

„Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el. Felrobbantotta a Kakhovka vízerőművet. A víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A veszélyeztetett területen megkezdődött az evakuálás” – közölte a videóban. Prokudin egyúttal felszólított a Dnyipró keleti partján élőket, hogy „azonnal hagyják el a veszélyes területeket”.

Terrortámadásként tekint a történtekre, Vlagyimir Leontyev, Nova Kahovka oroszok által kinevezett polgármestere is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést tart a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban a Nova Kahovka-gát lerombolása miatt – közölte kedden Olekszij Danilov, a tanács titkára a CNN szerint.

Via 24.hu, telex.hu