Drónfelvételek tanúsága szerint átszakadt a Herszon városától bő hatvan kilométerre északkeletre, a Dnyipro folyó felsőbb szakaszának bal partján fekvő Nova Kahovka-i vízerőmű gátja. Az ukrajnai parancsnokság kedden megerősítette a gátban esett károkat, és Facebook-bejegyzésében kitért arra is, hogy felméri a gáton átömlő víz által okozott pusztítást és a várható árvíz által érintett területeket, írja a CNN.

A közösségi médiában terjedő videón az látható, ahogy ömlik a gátból kiszabaduló víz, amely szakértő szerint komoly pusztítást okozhat Herszon város környékén és más lakott területeken a Dnyipro mentén. Az orosz állami média szerint egy ilyen áradás több ezer ember halálához is vezethet.

New satellite imagery of the Khakovka dam from June 5 shows evidence that a section of the roadway and sluice gates had been recently damaged or destroyed.

(Left: May 28, Right: June 5)

????: @Maxar pic.twitter.com/o6StIwIoJr

— Evan Hill (@evanhill) June 6, 2023

A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai riadókészültségben vannak, hogy evakuálják a civileket a potenciális árvízzónákból, mivel ömlik a víz a gáton át – közölte az ukrán belügyminisztérium egy keddi közleményben, írja a hvg.hu.

„Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el. Felrobbantotta a Kakhovka vízerőművet. A víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A veszélyeztetett területen megkezdődött az evakuálás” – közölte a videóban. Prokudin egyúttal felszólított a Dnyipró keleti partján élőket, hogy „azonnal hagyják el a veszélyes területeket”.

Terrortámadásként tekint a történtekre, Vlagyimir Leontyev, Nova Kahovka oroszok által kinevezett polgármestere is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendkívüli ülést tart a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban a Nova Kahovka-gát lerombolása miatt – közölte kedden Olekszij Danilov, a tanács titkára a CNN szerint.

????The Nova Kakhovka hydro-electric dam near Kherson #Ukraine, has reportedly been blown. According to the local media, the nearby villages are now flooding. pic.twitter.com/BwDhlxzB3Y

— Ostap Yarysh (@OstapYarysh) June 6, 2023

Via 24.hu, telex.hu