1,3 milliárd forint veszteséggel zárta a 2022-es évet a paksi bővítés projektcége, a Paks II. Zrt. - derül ki a cég beszámolójából, melyet a hvg.hu szemlézett. A veszteség nem meglepő, a vállalat feladata az erőmű felépítése, árbevétele értelemszerűen nincsen, illetve csak minimális, főként ingatlanhasznosításból. Ráadásul a veszteség kisebb, mint az előző évi 3,3 milliárd forint.

A társaságnak 17,8 milliárd forint költsége volt, ennek nagy része, 12,6 milliárd forint bérköltség és egyéb személyi jellegű kifizetés. Az igazgatóság tagjai összesen bruttó 64,8 millió forintot kerestek, a felügyelő bizottság tagjai 42 millió forintot.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, tekintettel arra, hogy állami tulajdonú vállalatról van szó, közérdekű adatnak számít az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt. vezető tisztségviselőinek a havi fizetése. A januárban Paks1 élére kinevezett vezérigazgató, Horváth Péter János havi bruttó tiszteletdíja például 4.000.000,- forint volt az idén februári adatközlés szerint. A legfrissebb, május 15-én közzétett közérdekű adatok szerint Paks1 vezető tisztségviselőinek fizetése nem változott február óta, pedig márciusban megállapodtak a szakszervezetek az MVM Cégcsoport vezetésével arról, hogy egységesen minden dolgozónak 65 ezer forinttal emelkedik a bére.

A Paks II. Zrt. esetében nem történt változás, pontosabban még mindig a 2023. február 1-i állapot a legfrissebb közzététel.

Ennek alapján Jákli Gergely elnök-vezérigazató, aki az igazgatóság elnöke is egyben 4 millió forint javadalmazásra jogosult egy hónapban mint vezér, plusz 1,4 millió forint a tiszteletdíja a másik poszton.

A Paks II. Zrt. nemhogy nem nevesíti, de Paks1-el szemben nem is részletezi, hogy hány olyan munkavállalója van, aki együttes cégjegyzésre jogosult - nem vezető állású munkavállaló, de a havi fizetésük nyilvános.

Az igazgatók egységesen 3.180.000,- Ft-ot, az igazgató-helyettesek 2.650.000,- Ft-ot, az osztályvezetők és műszaki főmérnökök 2.507.000,- forintot, végül a vezető szakértők és projektvezetők 1.094.000,- Ft és 1.500.000,- Ft között keresnek havonta. Prémiumban, egyéb pénzbeni juttatásban 13. havi fizetésben, választható béren kívüli juttatásban sem szűkölködnek, Paks II. Zrt. munkavállalói kapnak villamosenergia-vásárlás kedvezmény kompenzációt is, amely bruttó 15.000,- Ft/hónap.

(Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. esetében például a februári és a májusi legfrissebb adatközlés között találhatunk különbséget. Februárban még 8 igazgató keresett havi 2,7 és 2,8 millió forint közötti összeget, májusban viszont már 9 - együttes cégjegyzésre jogosult nem vezető besorolású - igazgató van feltüntetve, akik egyenként 2,8 és 2,9 millió forint közötti összeget visznek haza minden hónapban. Tekintve, hogy a májusi adatközléskor a februárihoz képest egyel kevesebb főosztályvezető szerepel, viszont egyel több igazgató, valószínűleg ez nem véletlen, és egy és ugyanazon személyről lehet szó, aki februárban még egy lépcsőfokkal lejjebb helyezkedett el.)

A bevételi oldalon 3,5 milliárd forintot hoztak a pénzügyi műveletek, a bankbetétek és az értékpapírok hozamai. Ez messze meghaladja az előző évi ilyen bevételeket, ami nyilván nem független attól, hogy 2022-ben jóval magasabbak voltak a kamatszintek. Más szóval a projektcég az államtól tőkeemelések formájában kapott, a projektben fel nem használt pénzt befektette, amivel elég szépen keresett. Év végén 66,5 milliárd forint pénzeszköze volt a cégnek, 39 milliárddal több, mint előző évben.

A tőkeemelések összege 28,1 milliárd forint volt, ezen túl a cég kapott 24 milliárd forint kötbért. A beszámoló nem részletezi, kitől (vagyis mely beszállítója mit nem teljesített), de “egyes szerződéses feltételek teljesülése esetén” a pénzt vissza kell fizetni, ezért hosszú távú kötelezettségként könyvelték.

A Paks II. Zrt. beruházásainak értéke 51 milliárd forinttal nőtt, év végére megközelítette a 266 milliárd forintot. Ha úgy tetszik, könyv szerint most ennyit ér a lényegében még építeni sem kezdett új erőmű.

A paksi bővítéssel kapcsolatos másik állami cég a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Kft., ez felelős a „kerítésen kívüli” beruházásokért és fejlesztésekért, tehát minden olyasmiért, ami kell az erőmű felépítéséhez és üzemeltetéséhez, de nem tartozik a létesítményhez. Ez a cég 762 millió forint veszteséggel zárt, ami megint csak sokkal jobb eredmény, mint a 2021-es 3,9 milliárd veszteség.

Ennél a társaságnál is a bérek vitték el a legtöbb pénzt a kiadások közt: 2,9 milliárd forintot.

A közel 600 millió forintos árbevétel nagyja ingatlanhasznosításból és -bérbeadásból származott, a bevételi oldalon a legnagyobb tétel a 3,2 milliárd forintos költségvetési támogatás és egymilliárd forint fejlesztési támogatás volt. Utóbbit az MKIK-projektre kapta a vállalat, ez a Magyar Közút új telephelyét és az Integrált Központ kialakítását takarja.

Pakson az egykori konzervgyár helyén új városközpontot építenek, az építkezés idején majdan beözönlő tízezernyi munkásnak, itt hozzák létre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a bíróság és az idegenrendészet számára kialakítandó, integrált katasztrófavédelmi központot.

Fotó: Paks II. Atomerőmű Zrt. Facebook oldala