2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Sztrájkra készülnek az Arconic-Köfém dolgozói Székesfehérváron

NKSZ | 2023. május 31. - 18:45
Sztrájkra készülnek az Arconic-Köfém dolgozói Székesfehérváron

Junius 3-tól határozatlan ideig tartó sztrájkra készülnek Székesfehérváron az Arconic-Köfém dolgozói. Egy héttel korábban már tartottak egy kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést, és akkor még a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) úgy gondolta, hogy sikerülni fog a cég vezetőivel megegyezni a köfémes munkavállalók bérharcában. A vállalat ugyanis egyoldalú 10,8 százalékos béremelést adott, azonban a dolgozók még egységes 5,5 százalékos alapbéremelést követelnek. A VDSZ szerint ezt az összeget az infláció mellett az is lehetővé teszi, hogy az Arconic-Köfém jelentős profitra tett szert. 

- posztolta a hírt Székesfehérvár Önkormányzatának ellenzéki képviselője. Márton Roland egy hete hívta fel a figyelmet arra, hogy a Köfémben két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, mert a dolgozók nem voltak megelégedve a cég egyoldalú 10,8 százalékos fizetésemelésével. A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) akkor közleményében fejtette ki, hogy még 5,5 százalékos egységes alapbéremelést követelnek, amely szerintük a magas infláción túl azért is megalapozott, mert a cégnek az utóbbi évben jelentős nyeresége volt.

Másnap a szakszervezet támogató levelet kapott az anyavállalat dolgozóitól, amelyben szolidaritásukról és támogatásukról biztosították az Arconic Köfém bérharcában.

A VDSZ a figyelmeztető sztrájk után még bízott abban, hogy eredményes lesz a demonstrációjuk, mert a Köfém jelezte, hogy szeretne visszaülni a tárgyalóasztalhoz. Azonban a tárgyalások megfeneklettek - számolt be róla a HVG.

Hiába reménykedtek abban Székesfehérvárott az Arconic Köfém dolgozói, hogy kétórás figyelmeztető sztrájkjuk megteszi hatását, a vállalat vezetése csökönyösnek bizonyult a munkavállalók kérésével szemben

– írta közleményében a szakszervezet. Az idő telik, és ha három napon belül nem jutnak egyezségre, akkor 2023.06.03-án reggel hattól a gyár béremelést követelő dolgozói határozatlan idejű sztrájkba kezdenek.

Fotó: Arconic - Köfém Fb-oldala