Már öt éve, hogy 2018 februárjában Klein Dávid és Suhajda Szilárd, a két expedíciós hegymászó a szekszárdi Bodri Pincészet vendége volt és izgalmas élménybeszámolót tartott.

Akkor megtudhattuk, hogy Suhajda Szilárdot a Kárpátok felfedezése, erdélyi és tátrai túrák után a Mont Blanc sikeres megmászása terelte az alpinizmus felé. Egy alpesi lavinabalesetet követően sziklamászó, téli- és nyári alpesi, valamint jégmászó tanfolyamokat végzett. 2012-ben a Gasherbrum I-en és II-n járt, 6400, valamint 6800 méterig jutott.

2015-ben próbálkozott először a K2-vel, ahol két éjszakát töltött 7400 méteren, de a csúcsmászás az időjárási körülmények miatt meghiúsult.

2016-ban az Elbruszon 5642 méteres magasságig jutott, majd ugyanebben az évben Klein Dáviddal közös expedíció keretében indultak a K2-re. Szilárd 2014-ben sikeresen felért a pakisztáni Broad Peak-re (8051 m).

Szilárd öt évvel ezelőtt elmondta, hogy amikor csak teheti, a hegyekben tölti az ideje nagy részét. Mindemellett fontosnak érzi az élménybeszámolókat is, hogy ezáltal minél több embert inspiráljon barátjával, Dáviddal.

Ösztönzőleg szeretett volna hatni mindenkire. Nem feltétlenül a hegymászás felé szerette volna terelni az embereket, sokkal inkább az aktív, sportos és egészséges életmód felé, és persze arra tanított, hogy nem kell félnünk az ismeretlentől, merjünk elindulni, merjünk kilépni a komfortzónánkból és belevágni új dolgokba.

A korábbi eseménynek otthont adó Bodri Pincészet most megható sorokkal búcsúzott Suhajda Szilárdtól egy olyan fotóval, ahol a cég egyik borát tartja a kezében.

Szavakat nagyon nehéz találni... Többször volt szerencsénk találkozni és több expedíciót is elkísértek a Bodri borok. A fülünkben cseng a kedves, mély hangja. Napok óta imádkozunk érte. Ezúttal úgy tűnik a Hegy győzedelmeskedett. Isten Veled Szilárd! A családdal együttérzünk, szeretete velünk marad.

- írja a szekszárdi Bodri Pincészet közösségi oldalán.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, hogy a Kyocera Everest Expedíció 2023 részeként tiszta mászással elérje a csúcsot, amely magyar állampolgárnak még nem sikerült. A hegymászó május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére. A csúcsmászás napját a legkedvezőbb időjárás-előrejelzés ismeretében május 24-ére tűzte ki.

A csúcstámadás megkezdése után nem sokkal Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutolsó jelzése május 24-én, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A háttércsapat megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát indítottak Szilárdért, akik már május 26-án, a késői órákban felérhettek volna hozzá.

Május 27-én közölték a hegymászó Facebook oldalán a szomorú hírt, hogy az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték.

Fotó: Bodri Pincészet Szekszárd Facebook oldala