2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 21o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Bodzapezsgő, a nyár slágere

Mezei Anna, 2023. május 25. - 13:00
Bodzapezsgő, a nyár slágere

A bodzát hálátlanul sokáig csupán gyomnövénynek tekintettük, pedig ősanyáink már rég ismerték a belőle készült finomságok gyógyító hatását. Mára szerencsére ismét egyre többen tisztában vagyunk vele, hogy a konyhában is érdemes felhasználni ezt a szívós növényt, amely nemcsak betegség, de akár buli esetén is jól jöhet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A bodzát hálátlanul sokáig csupán gyomnövénynek tekintettük, pedig ősanyáink már rég ismerték a belőle készült finomságok gyógyító és üdítő hatását. Mára szerencsére ismét egyre többen tisztában vagyunk vele, hogy a konyhában is érdemes felhasználni ezt a szívós növényt, amely nemcsak betegség, de akár buli esetén is jól jöhet, hiszen kiváló 

bodzapezsgőt készíthetünk belőle.

Nincs más teendőnk, mint 3 liter vízben alaposan elkeverünk 2 kig cukrot, ezután két liter szénsavas ásványvizet öntünk hozzá. Ebbe facsarjuk bele négy citrom levét – az eredmény még finomabb, ha a citromok héját is belereszeljük, ám ezt kizárólag

biogyümölcs esetén ajánlott, más esetben a citromok héja lemoshatatlan vegyszereket tartalmaz, amelyek árthatnak az egészségünknek.

A keverékbe két evőkanál borecetet, s egy csipetnyni élesztőt teszünk, majd belesüllyesztjük a legalább 40 db bodzavirágot.

Ezt követően pezsgőkezdeményünket letakarjuk és 5 napig hagyjuk erjedni (az erjedés kezdetét a folyadék habosodása mutatja).

Végül az italt leszűrjük, formás üvegekbe öntjük, s pár napos pihentetés után már fogyasztható is.

Fotó forrása: Unsplash, illlusztráció