A bodzát hálátlanul sokáig csupán gyomnövénynek tekintettük, pedig ősanyáink már rég ismerték a belőle készült finomságok gyógyító és üdítő hatását. Mára szerencsére ismét egyre többen tisztában vagyunk vele, hogy a konyhában is érdemes felhasználni ezt a szívós növényt, amely nemcsak betegség, de akár buli esetén is jól jöhet, hiszen kiváló 

bodzapezsgőt készíthetünk belőle.

Nincs más teendőnk, mint 3 liter vízben alaposan elkeverünk 2 kig cukrot, ezután két liter szénsavas ásványvizet öntünk hozzá. Ebbe facsarjuk bele négy citrom levét – az eredmény még finomabb, ha a citromok héját is belereszeljük, ám ezt kizárólag

biogyümölcs esetén ajánlott, más esetben a citromok héja lemoshatatlan vegyszereket tartalmaz, amelyek árthatnak az egészségünknek.

A keverékbe két evőkanál borecetet, s egy csipetnyni élesztőt teszünk, majd belesüllyesztjük a legalább 40 db bodzavirágot.

Ezt követően pezsgőkezdeményünket letakarjuk és 5 napig hagyjuk erjedni (az erjedés kezdetét a folyadék habosodása mutatja).

Végül az italt leszűrjük, formás üvegekbe öntjük, s pár napos pihentetés után már fogyasztható is.

Fotó forrása: Unsplash, illlusztráció