Az ellenzéki politikus azt mondta, nem értik, hogyan járulhat hozzá Magyarország fejlődéséhez egy olyan akkumulátorgyár, amely kínai tőkéből épül, kínai technológiával működik, amelybe a nyersanyagokat külföldről szállítják és amelyben nagyon kevés magyar dolgozik, ők is alacsony beosztásban, alacsony bérekért.

Hamis a kormány érvelése, hogy magyar munkahelyeket védene - jelentette ki Barabás Richárd, hozzátéve: Debrecenben is hasonló helyzet várható, mint a gödi Samsung gyárban, ahol csak a dolgozók fele magyar, és köztük is elenyésző a helyiek létszáma.

Beszámolt arról is, hogy a kormány egy új jogszabályjavaslattal megkönnyítené a vendégmunkások itt tartózkodását. A politikus szerint ezzel "elismeri a kormány, hogy nem is létezik az a munkaerő kínálat, amire az akkumulátorgyárakat építenék".

A párt szóvivője közölte: a Párbeszéd - Zöldek panasszal fordul az Európai Bizottsághoz a debreceni akkumulátorgyárak miatt, mert azokat a lakossághoz túl közel telepítik, ráadásul olyan sok vizet használnak el az üzemek, ami megsérti a vízfelhasználásra vonatkozó európai uniós keretirányelveket.

Barabás Richárd megjegyezte továbbá, hogy a kínai kormány előszeretettel folytat gazdasági gyarmatosítást, a beruházással pedig a magyar kormány "aláfekszik a kínai expanziós törekvéseknek" - írta meg az MTI.

Fotó: Párbeszéd - Zöldek videójának vágóképe