A vármegyei főügyészség tájékoztatása szerint

a Komáromi Járásbíróság 6 hónap, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki azzal a nővel szemben, aki a gondozására bízott állatokat elhanyagolta, emiatt egy kutya elpusztult.

A nő 2020. szeptember 5-től azzal volt megbízva, hogy a komáromi ingatlanon tartott 4 darab csüngő malacot, valamint 3 kutyát gondozza. Az állatok két fabódéban és egy faketrecben voltak elhelyezve, ami nem felelt meg az élettani szükségleteik, és mozgástér sem volt biztosítva számukra.

A nő mintegy két és fél hónap alatt hiányosan és rendszertelenül etette az állatokat, és a folyamatos, elegendő ivóvíz-ellátásukról sem gondoskodott. Emiatt azok

kórosan lesoványodtak, izomsorvadás indult meg, valamint súlyos bőr-és szőrbetegségek alakultak ki náluk.

Az egyik kutya el is pusztult.

A két másik ebnek az ellátás hiányosságai, a tartási körülmények és az állatorvosi ellátás hiánya miatt bal oldali fekélyes szaruhártya, valamint kétoldali szemhéj-gyulladása alakult ki.

A vádhatóság közleményében kiemelte, hogy az állatok nem megfelelő tartása olyan bánásmód, amely alkalmas arra, hogy azok maradandó egészségkárosodását vagy elpusztulását okozza.

Az állatkínzás vétsége miatt indult büntetőeljárás lefolytatását követően a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség közjogi szakága keresetlevelet nyújtott be a Tatabányai Törvényszékhez, amelyben

azt kezdeményezte, hogy a bíróság 3 évre tiltsa el az eb- és a mezőgazdasági haszonállat-tartástól az elkövetőt.

Fotó: ugyeszseg.hu