Ha elmúlik karácsony, a szeretet lángja halványabban ég, de ha vigyázunk rá, nem alszik ki még

- hallhatjuk ezt a karácsonyi slágert unos-untalan az ünnepek előtt a bevásárlóközpontokban és a rádiókban. Ez a sor jutott eszembe arról az élményről és rengeteg csodáról, amivel Ferenc pápa gazdagított bennünket az elmúlt három napban.

Igazi karácsony volt, a szeretet ünnepe!
A 86 éves "öregember" egy ország szívét ejtette rabul, sok apró, alázatos, közvetlen és meglepő gesztusával.

Arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk, milyen kis finom gesztusokkal fejezte ki figyelmességét a Karmelita kolostorban mondott beszédében.

Azóta a Kossuth téri szentmisén több százezer hívő és érdeklődőnek is megismételte magyarul Himnuszunk első sorát:

Isten áldd meg a magyart!

Apropó magyar nyelv! Ferenc pápa nem most találkozott különleges nyelvünkkel először, hiszen odahaza, Argentínában sok katolikus szerzetes szolgálhatott már együtt, akiket sokszor megemlített mostani itt tartózkodása alatt is. De Horváth Árpád jezsuita atya a 444-nek egy másik kis apróságot is elárult. Tavaly egy audencián Horváth-tal találkozva, tőle és a jelenvalóktól azt kérdezte:

Tudják miért beszélnek a mennyországban magyarul?
Mert egy örökkévalóság azt megtanulni.

Ehhez képest Szentatyánk remekül ejtette ki magyarul a szavakat. Majd amikor a fiatalokkal találkozott a Papp László Sportarénában, akkor is nagy érdeklődéssel figyelte, a tolmács miként mond ki egy-egy kulcsfogalmat, és a fontosabbakat többször is megismételtette, hátha ő is megjegyzi, és persze azért, hogy a fiatalok is jól a szívükbe véssék.

Mert az alázatos Ferenc pápa, aki a világ egyik legismertebb – és talán mondhatjuk, egyik legnépszerűbb – embere, egy milliárd katolikus földi vezetője, nemcsak a szendrőládi romákhoz ment oda, hogy ő kérjen tőlük áldást, nem fordítva(!), hanem a számára tanúságot tevő fiatalokra is annyira figyelt, hogy a nevüket is megjegyezte, és később már más programján név szerint idézte fel egyikük tanúságtételét.

Gyönyörű tanítás ez! Minek utána ma, az egyházban Jó pásztor vasárnapja lévén, kiemelje a jézusi tanításból ezt a két pontot:

a jó pásztor név szerint szólít minket, és kivezet bennünket önmagunk börtönéből.

Sokszor és sokféleképpen értelmezik idehaza a kereszténységet. Magukat kereszténynek nevező politikusok és véleményvezérek harsogják, és ítélik meg, ki jó keresztény, és ki rossz ember. Ezzel szemben a Szentatya, akinek ez a hivatása, leginkább a tetteivel beszél.

A tetteivel beszélt akkor is, amikor kiszúrta a tömegben a szintén kerekesszékes atyát, és megállította azért a ceremóniát, hogy odamehessen hozzá.

Utólag kiderült, Kardos Mihály atya önként vállalva egy hajléktalanszállón él, hogy ott is evangelizálni tudjon. Ferenc pápa ezt nem tudhatta, de a jelek szerint jól érti és figyeli a Lélek rezdüléseit.

Köszönjük Ferenc pápa azt a sok csodát, amit adtál nekünk!

Te búcsúzol, de példád és szerető gesztusaid velünk maradnak, ahogy velünk marad Az is, Akinek üzenetét elhoztad.

Fotó: Magyar Katolikus Egyház Facebook-oldala