A magyar fővárosba érkezett küldöttek összesen 15 országot képviseltek a rangos közgyűlésen, melynek során a RANN három új intézményi tagot vett fel soraiba:

  • a belgiumi Liege városát,
  • a katalán Reus városát
  • és a brüsszeli La Maison Cauchie épületegyüttesét.

Ezen felül a szervezet tiszteletbeli taggá nyilvánította az ukrajnai Lviv (Lemberg) városát - tájékoztatta az MTI-t kedden az Iparművészeti Múzeum.

A RANN idei közgyűlését április 19. és 22. között tartották meg Budapesten.

Az új tagok felvétele mellett napirenden volt a szecessziós hálózat identitásának és fejlődési lehetőségeinek kérdése is. A budapesti programban nemzetközi workshopok is helyet kaptak, a szervezet múzeumpedagógiai és tudományos tagozatának egyeztetései, angol és francia nyelvű tárlatvezetések mellett pedig a közgyűlésre érkezett tagok egy városnéző túra keretében benyomást szerezhettek Budapest szecessziós örökségéről is - közölte az IMM.

Mint a közlemény emlékeztet, a RANN 1999-ben jött létre Belgiumban a nemzetközi szecessziós örökséggel, valamint annak népszerűsítésével foglalkozó nonprofit szervezetként. A brüsszeli régió történelmi helyszínekkel és műemlékekkel foglalkozó osztálya egy olyan hálózat létrehozását kezdeményezte, amelyhez gazdag szecessziós örökséggel bíró európai városok és intézmények társulhattak,

így a RANN mára egy Alesundtól Barcelonáig, Glasgow-tól Havannán át Budapestig ívelő, jelentős szecessziós értékeket őrző együttműködéssé vált

- hangsúlyozta az IMM. A társulás azóta több mint húsz tagot számlál, de ezek száma az évenkénti tagfelvételek nyomán folyamatosan nő. A résztvevő városokban és intézményekben kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése és népszerűsítése, valamint az ismeretközlés is.

A RANN elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonalak címet is,
így az Iparművészeti Múzeum 2016-os csatlakozását követően a Ráth György-villa is része a Szecesszió útja elnevezésű hálózatnak.

Magyarországot gazdag szecessziós örökségük révén Budapest és Szeged képviselik a szervezetben, a RANN igazgatótanácsának jelenlegi alelnöke pedig az Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese, Jékely Zsombor, aki 2021-ben három éves időtartamra nyerte el megbízatását.

A kiemelt kép forrása: az Iparművészeti Múzeum Facebook-oldala