"Hosszú és tartalmas telefonbeszélgetést folytattam Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Úgy gondolom, hogy ez a telefonhívás, valamint Ukrajna kínai nagykövetének kinevezése erőteljes lökést ad kétoldalú kapcsolataink fejlődéséhez"

- írta Zelenszkij a Twitteren.

Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára a Facebookon hozzáfűzte, hogy Zelenszkij csaknem egyórás telefonbeszélgetést folytatott Kína elnökével. Az ukrán elnöki iroda későbbre ígért részletes tájékoztatást a megbeszélésről.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Hszinhua kínai hírügynökségre hivatkozva arról számolt be, hogy

Hszi Csin-ping közölte Zelenszkijjel: álláspontja szerint a párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen járható kiút, és leszögezte, hogy egy atomháborúnak nincs győztese.
Zelenszkij Facebook-bejegyzésében írja, hogy az "egy órás beszélgetés során a kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseinek egész komplexumáról volt szó. Külön figyelmet fordítottak a lehetséges interakciók módjaira, Ukrajna számára tisztességes és fenntartható béke megteremtésére.
Senki sem akar jobban békét, mint az ukrán emberek
- írja az elnök. Majd megerősíti, hogy "a földünkön vagyunk és a jövőnkért küzdünk, gyakoroljuk az önvédelem elidegeníthetetlen jogát.
A békének tisztességesnek és tartósnak kell lennie, a nemzetközi jog elvein és az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartása alapján. Területi kompromisszumok rovására nem lehet béke, vissza kell állítani Ukrajna területi integritását."
A mostani volt az első beszélgetés az ukrán és a kínai elnök között Oroszország Ukrajna elleni támadásának tavaly februári kezdete óta.

Kína nemrég közzétette saját béketervét, amelyben az Ukrajna elleni orosz háború megoldására vonatkozó elképzeléseit vázolta. Zelenszkij ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy nem tekinti béketervnek Kína javaslatát az ukrajnai háború megoldására, de pozitív dolgokat lát a kezdeményezésben.

Fotó: Zelenszkij Facebook-oldala