A Nógrád Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a két elkövető hasonló módszerrel csalt ki milliókat idős nőktől:

  • 2022. augusztus 15-én valaki, akinek a kilétét az eljárás során nem sikerült felfedni egy 83 éves hatvani nőt hívott fel. A telefonáló az idős asszony fiának adta ki magát és síró hangon panaszkodott, hogy bajban van. Nem sokkal később egy újabb telefonhívás érkezett a sértett telefonszámára, a hívó fél ekkor rendőrtisztnek adta ki magát, és azt mondta a néninek, hogy a fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták, és csak akkor engedik szabadon, ha fizet érte. A szépkorú – a telefonon kapott utasításnak megfelelően – egy nylon táskába tette és kivitte a háza elé az otthonában fellelt 1.9 millió forintot, ahonnan a két vádlott elvitte a pénzt.
  • 2022. augusztus 29-én egy ismeretlen személy telefonon felhívott egy 67 esztendős albertirsai nőt. A telefonáló ügyvédnek adta ki magát, és azzal a mesével jött, hogy az idős asszony fiát bevitték a rendőrségre, mivel fegyvereket adott fel csomagként. Az „ügyvéd” 10 és 14 millió forint közötti összegeket kért azért, hogy a férfit ne tartóztassák le. Amikor a néni közölte, hogy nincs ennyi pénze, a vonal másik végéről érkező hang utasította, hogy szedje össze a nála lévő készpénzt és az értékes ingóságait. A több millió forint értékű aranygyűrűket, nyakláncokat, medálokat, fülbevalót és közel 220 ezer készpénzt a szépkorú egy szatyorban felakasztotta a kerítés lécére, ahonnan a vádlottak elvitték a csomagot.
  • 2022. szeptember 07-én egy ismeretlen személy egy 82 éves szolnoki nőt hívott fel azzal, hogy fiát fegyverkereskedelem miatt letartóztatták. Utasította a koros asszonyt, hogy menjen el a legközelebbi bankautomatához és vegye fel a pénzét, amit az otthon tartott készpénzzel, valamint ékszerekkel együtt tegyen a bejárati ajtaja elé. A néni a 170 ezer forint készpénzt és a több százezer forint értékű aranyékszert egy szatyorban a megbeszélt helyre tette, ahonnan azt a vádlottak elvitték.
  • 2022. szeptember 9-én egy szügyi nőt hívott fel valaki azzal, hogy a fia a Balassagyarmati Rendőrkapitányságon van letartóztatásban, és olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, amiért börtönbüntetést kaphat. 14 millió forint óvadék ellenében azonban el lehet intézni, hogy szabaduljon. Az asszony 2.2 millió forintot tudott átadni, amit egy szatyorban felakasztott a kerítés kapujára, ahonnan azt a vádlottak elvitték.
  • Szintén 2022. szeptember 9-én az eljárás során ismeretlenül maradt személy egy 68 éves pákozdi nőt is felhívott. A néni fiának adta ki magát és síró hangon mesélte: a rendőrök bántalmazták őt, és segítséget kér, hogy hazamehessen. Húsz perccel később az asszonyt ismét felhívta valaki, aki ügyvédnek adta ki magát, s közölte a sértettel, hogy a fia letartóztatásban van fegyverek miatt. 12 és 15 millió forint közötti összeg – mint óvadék – ellenében azonban el lehet intézni, hogy a fia kiszabaduljon. A telefonáló arra utasította az idős nőt, hogy a nagyjából 2 millió forintot érő aranyékszerét szedje össze és az otthon tartott 116 ezer forint készpénzzel együtt akassza fel a kerítéskapura. A sértett ezt megtette, a csomagot a vádlottak elvitték.


A Balassagyarmat Járási Ügyészség öt rendbeli, üzletszerűen, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével vádolta meg a két fiatal férfit.

A vádlottak letartóztatásban várják a bíróság döntését.

Fotó: ugyeszseg.hu