Február végén számoltunk be arról, hogy miután szilveszterkor durandai fiatalok petárdákkal ijesztgettek, dobáltak meg kutyákat, megjelentek a településen a Szurkolók az Állatokért Alapítvány képviselői – olvastuk a frisshírek.hu szemléje során a Kékes Online  oldalán.

A cikkből kiderül, hogy a gyöngyösi duranda városrészben folyó gyakori állatkínzás miatt ezután összeültek a városházán hatósági, politikai és állatvédelmi szervezetek, s a Szurkolók az Állatokért Alapítvány képviselői helyszíni bejárásuk során tizenkét kutyát szállítottak el a méltatlan körülmények közül.

Azonban még legalább százötven kutya szorulna a területen hasonló segítségre.

A fentiek okán a város szerződést kötött az alapítvánnyal a kutyák elszállítására, de ahogy Kapin Richárd, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vezetője a kékesonline kérdésére elmondta:

a kutyák elszállítása, ellátása, ivartalanítása és etetése költségekkel jár, amit valakinek ki kell fizetni, s a durandai körülmények miatt ezt lehetetlen a gazdákra terhelni.

Később az ebrendészettel közösen még öt kutyát mentettek meg a Szurkolók, csakhogy ezután a Városgazdálkodás Zrt. kikötötte, hogy a kutyák befogására nem vehetik igénybe az ebrendészet segítségét. Ráadásul a város csak akkor fizeti ki az alapítvány számára a költségeket, ha már megtörtént az ebek teljes körű ellátása.

A kékesonline szerint az is nehezíti a Szurkolók helyzetét, hogy a város folyamatos tájékoztatást kért az elszállított kutyák sorsáról.

A lap véleménye, hogy amíg nem kerül sor tömeges ivartalanításra és büntetésekre, addig érthetetlen, hogy a városvezetés mitől várja, hogy javuljon a helyzet.

Fotó: illusztráció, unsplash