Karácsony Gergely közölte, a "lakógyűlésen" minden, budapesti lakcímmel rendelkező 14 év feletti lakos részt vehet. Szavazni a lakogyules.budapest.hu oldalon lehet majd májustól június elejéig. A szavazáshoz szükséges egyedi azonosítót májusban postázzák. Karácsony Gergely elmondta,

első alkalommal négy kérdésben kérik a budapestiek véleménynyilvánítását, és a kérdéseket a következő napokban mutatják majd be.

A város működtetésére vonatkozó kérdéseket ismertetve elmondta, arra várnak majd választ:

mit gondolnak arról, hogy Budapest finanszírozza a kormányt, és nem fordítva.

Ez a helyzet, hogy Budapestnek kellene finanszírozni a kormányt, érdemi dilemma elé állított a városvezetést, és erre vonatkozik a második kérdés, amelyben dönteni kell, hogy a "kormányzati sarcot" fizeti a főváros, vagy a villamos és a metró járjon úgy, mint most, ugyanis a kettő együtt nem megy - mondta Karácsony Gergely.

A döntésért, bármi is legyen az, vállalom a felelősséget, de az a meggyőződésem, hogy ezt a döntés nem lehet, nem is szabad máshogy meghozni, csakis közösen a budapestiek bevonásával.

Karácsony Gergely közölte, úgy tervezik, hogy a "budapesti lakógyűlést" rendszeresen használják majd a fővárosiak megkérdezésére. A főpolgármester emlékeztetett, két napja jelentette be, hogy Budapest megszünteti "a kormány finanszírozását", és bemutatta azt a "túlélőprogramot", amelynek célja, hogy biztosítsák Budapest működését és megóvják a budapestieket a kormányzati elvonások következményeitől - erről a frisshirek.hu-n az alábbi cikkben olvashat.

Hamar érkezett a válasz a kormány részéről: kis hazugság, sok minősítés és nagyobb mennyiségű propaganda, lejáratás

- osztotta meg a főpolgármester, aki a mai nap folyamán már reagált egyszer az őt ért rágalmakra. "Hallom, hogy a kormány rajtunk keresi Tarlós itt hagyott pénzét. Megmondom, hol van ez a pénz: a Vodafone-ban, Tiborcz István tőkealapjaiban és a propagandamédia működtetésében" - írta mai bejegyzésében Karácsony Gergely, amelyről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk.

Szerinte folytatódni látszik az a kormányzati Budapest-ellenes politika, amely már a város működését veszélyezteti. A Budapest-ellenes politikára csakis a Budapest-pártiság lehet a válasz. Ez utóbbi pedig nem pártszimpátia kérdése, az egy dolgon múlik, hogy "mi budapestiek kiállunk-e a városunkért, egymásért" - mondta délutáni bejelentésében aztán a főpolgármester. Kiemelte,

Budapest jövőjének a megvédése a városvezetés kötelezettsége, de nem lehet csak a városvezetés ügye, mert ez minden budapesti ügye.

Az "első budapesti lakógyűlésről" azt mondta, megtalálták azt az eszközt, amelyen keresztül minden budapestinek lehetősége lesz kiállni a városért, lehetősége lesz érdemben formálni Budapest jövőjét. Ez "még véletlenül sem nemzeti konzultáció: mi nem akarunk megállítani más európai nagyvárosokat, amelyek amúgy sem mozdultak a helyükről, és az óvodások nemváltó műtéteiről sincs szó" - mondta Karácsony Gergely.

A kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala