Annak érdekében, hogy minél több kisgyermek járhasson bölcsődébe, a keszüi önkormányzat pályázatot nyújtott be. A 100%-os támogatás célja Keszü községben a gyermekek napközbeni ellátásához megfelelő intézményi környezet biztosítása. Az új férőhelyek kialakítása érdekében három csoportos bölcsőde jön létre, önálló főzőkonyhával Keszü községben. Cél továbbá a napközbeni ellátással az érintett szülők, édesanyák munkavállalásának, ezáltal a családok megélhetésének segítése.

A bölcsődei ellátáson túl, azaz a három éven aluli gyermekek gondozása, nevelése, oktatása, testi-szellemi fejlődésük elősegítése mellett a létrejövő intézmény célja a családi nevelést támogató szolgáltatások biztosításával, a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek valamint a fogyatékos és sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása, a rugalmas nyitvatartási idő biztosítása.


A projekt fókuszában a kisgyermek és közvetett módon a kisgyermeket nevelő családok állnak. A projekt célja a gyermekjóléti alapellátások közül a bölcsődei ellátási formákhoz (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde) való hozzáférés javítása és a bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztése, ezáltal hozzájárulva a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez.  

A projekt befejezése április végére várható. Eddigi eredményként elmondható, hogy megvalósult az építési beruházás, továbbá elkészült a háromcsoportos bölcsőde, önálló főzőkonyhával a napközbeni ellátásához. Megfelelő intézményi környezet jött létre. A bölcsődében 13 újonnan létrehozott munkahely létesült. A három csoportos intézményében az új férőhelyek száma 38.

A teljes mértékben támogatott beruházás pályázati adatai az alábbiak:

A konzorciumi pályázat támogatási összege: 443 600 223 Ft.
Konzorciumi tagként a pályázati támogatás összege: 435 345 223 Ft.
A projekt OP-ból nem elszámolható költsége: 11 244 099 Ft.
Projektazonosító: TOP-1.4.1-19-BA1-2019-00011.

Fotók: Keszü község honlapja, Pixabay