A hírügynökség az ítéletet a közelmúltban hozottak közül a legszigorúbbnak, Kara-Murzát pedig a Kreml egyik legszókimondóbb ellenlábasának nevezi. A 41 éves ellenzéki politikus nemcsak kritizálta az orosz vezetést, de azért is nyíltan szót emelt, hogy sújtsák őket és az országot szankciókkal.

A brit-orosz kettős állampolgár Kara-Murza „gyilkosok rezsimjének” nevezte a Putyin-rendszert, és több külföldi eseményen is civil célpontok bombázásával vádolta őket. A Kreml természetesen tagadja, hogy hasonló bűnöket követett volna el Ukrajnában. Azokat pedig, akik erről beszélnek „az orosz hadsereg diszkreditálásával”, súlyosabb esetben pedig árulással vádolják meg, ahogyan Kara-Murzát is. Mindkét cselekmény hosszú börtönbüntetéssel büntethető.

Az utolsó szó jogán Kara-Murza az ellene folyó eljárást a sztálini tisztogatásokhoz hasonlította, és nem kérte felmentését. Elmondása szerint büszke arra, amit tett.

A bíróság összesen 25 éves szabadságvesztésre ítélte, hazaárulásért, „az orosz hadsereg diszkreditálásáért”, és más bűncselekményekért.

A bűnözőknek meg kell bánniuk, amit tettek, én azonban politikai nézeteim miatt vagyok börtönben. De tudom, eljön a nap, amikor a sötétség eloszlik országunkról

–mondta ez elítélt politikus, aki egyébként 2015-ben és 2017-ben is rejtélyes módon megbetegedett. Sokan a kormány megrendelte mérgezésre gyanakodnak.

Bár az orosz hatóságok természetesen mindent tagadnak, Kara-Murza ügyvédei továbbra is állítják: védencük a mérgezés miatt a mai napig különböző betegségekben szenved.

Fotó: Flickr