A helyiek szerint jogos a kérdés, balesetveszélyes így közlekedni a városban. Többen is arról írtak, hogy reggel ötkor és hatkor sötétben mentek dolgozni, ez elsősorban a műszakosoknak kellemetlen.

"Autóból alig lehet észrevenni a gyalogosokat az átkelőknél, minimum 20- 30 perccel korábban szükség lenne a közvilágításra, amit szürkületi érzékelőnek kellene, hogy kapcsoljon. Jó lenne nem ezen spórolni a városvezetésnek, tuti sok dolguk van az őrangyaloknak." - írták.

Olyan is akadt, aki a vasútállomásról ment haza gyalog,ő észrevette, hogy a kórház előtt semmi világítás nem volt. A járdán, gyalogosan alig látott valamit, más ugyanezt tapasztalta a például a Gasparich utcában. A város egyes részein többen érzékelték, hogy este fél kilenckor kikapcsolódik a világítás és egész éjszakára úgy marad.

Neszele városrészben, valamint a zalaegerszegi Zrinyi úton az ellenkezője is előfordult, volt, hogy a közvilágítás két napig éjjel-nappal bekapcsolva maradt. Az E.ON-hoz számtalan bejelentés érkezik a rendszer hibájával kapcsolatban, a lakosság észrevételei alapján ha kimennek a szakemberek, vagy központi a probléma, ideig-óráig működik újra a megjavított világítás, aztán kezdődik előlről a sötétség.

A közvilágítás az E.ON által időzítve kapcsol be, a helyi fényviszonyok működési rendjét Zalaegerszeg Város Közgyűlése még 2022. december 15-én külön rendeletben szabályozta, hivatkozva a háborús veszélyhelyzetre.

Akkor a város közgyűlése a következőket írta:

"Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a veszélyhelyzet során a közvilágítás üzemeltetésével kapcsolatos szabályokról szóló 449/2022. (XI.9.) Korm.rendelet 4. § -ában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X.28.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) szerinti veszélyhelyzet ideje alatt szabályozza Zalaegerszeg közigazgatási területén a közvilágítás időtartamát, illetve mértékét."

A fentiek mellett a közgyűlési határozatban azt írják, a közvilágítás üzemideje a be- és a kikapcsolás idejének módosításával az e rendelet hatálybalépését megelőző üzemidőhöz képest legfeljebb 15-15 perccel szűkülhet tovább a közvilágítás mértéke az e rendelet hatálybalépését megelőző mértékhez képest - legfeljebb 25 százalékkal csökkenthető. A közvilágítás mértékének csökkentése megvalósulhat az üzemben lévő lámpatestek darabszámának csökkentésével, továbbá a technológia korszerűsítésével.

A közvilágítás mértéke nem csökkenthető az alábbi esetekben: a gyalogátkelőhelyek megvilágítása, valamint a nagyobb közintézmények, különösen köznevelési, szociális és egészségügyi intézmények környezetének megvilágítása. A közvilágítás üzemidejének és mértékének e rendelet szerinti csökkentésről a polgármester dönt.

Fotónk illusztráció, forrás: Pixabay