2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 17o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Ma már az összes Fideszes képviselővel átadták az iskolákat az egyházaknak

Bottyán Róbert, 2023. március 30. - 19:45
Ma már az összes Fideszes képviselővel átadták az iskolákat az egyházaknak

A tegnapi testületi ülésen minősített többség hiányában nem tudta odaadni ingyenesen az érintett, városi tulajdonú iskolaépületeket az önkormányzat az egyházaknak. Ezért csütörtökre rendkívüli ülést hívtak össze, ahol már az összes Fideszes képviselő jelen volt, így gond nélkül át tudták vinni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Makón egy Semjén Zsolt-féle törvénymódosításra hivatkozva három egyház adta be igényét ingatlanokra és ingóságokra ott, ahol ők a fenntartók, a tulajdon pedig a városé – erről beszámoltunk a Frisshirek.hu-n. A szerdai, rendes testületi ülésen három Fideszes képviselő nem volt jelen, így a többi hat hiába szavazott igennel, nem volt meg a minősített többség a 12 fős testületben. Végül az ülés határozatképtelen lett, mert ketten elmentek és a létszám a minimális alá csökkent.

A mai rendkívüli ülésen nem volt ilyen probléma, mind a kilenc Fideszes képviselő megszavazta, így a név szerinti szavazásnál Zeitler Ádám (Jobbik), Gáspár Sándor (MSZP) és Mucsi Tamás (DK) hiába nem támogatta, átment a határozat. Vagyis ingyen került az egyházakhoz több makói tulajdonú iskolaépület:

  • a Makó-Belvárosi Egyházközség megkapta a Kálvin iskolát,
  • a Hajdúdorogi Főegyházmegye a Zrínyi utcai óvodát,
  • a Szeged-Csanádi Egyházmegye a Návay Lajos téri katolikus iskolát, a Tulipán utcai óvodát és a Vásárhelyi utcai tornaterem épületét.

Ezek közül a legkülönlegesebb a Kálvin téri iskola, ami 2011-ben készült el és Makovecz Imre tanítványa, Makó jelenlegi főépítésze, Csernyus Lőrinc tervezte.

A Frisshirek.hu-n beszámoltunk róla: miután Molnár Róbert kübekházi polgármester legalább egy egyeztetést szeretett volna kéri az átadandó iskolaépületről, a szeged-csanádi egyházmegye gyorsan meggondolta magát és visszalépett. Makón nem történt ilyen, a helyi Fidesz elfogadta az egyházak átvételi kérelmeit úgy, ahogy vannak.

Fotó: a Kálvin Téri Református Általános Iskola épülete/mako.hu