2023.05.29., hétfő - Magdolna
Budapest: 17o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Így még senki sem látta Szentkirályi Alexandrát!

Fodor Orsolya, 2023. március 30. - 16:30
Így még senki sem látta Szentkirályi Alexandrát!

Hollókőn járt ma Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, és ha már ott volt, a világörökségi település jellegzetes népviseletét is magára öltötte.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, április 7. és 10. között rendezik meg Hollókő hagyományosan legnagyobb rendezvényét, a húsvéti fesztivált.

Szabó Csaba, a világörökségi település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: mivel Szentkirályi Alexandra ilyen alkalommal még nem járt a palóc faluban, arra volt kíváncsi, hogyan zajlanak az esemény előkészületei, hogyan lesz képes  „elbírni” az alig több mint háromszáz lelket számláló község a többezres vendégsereggel. 

A kormányszóvivő a népi hagyományok iránt is rendkívüli érdeklődést mutatott, tojást festett, segített túrós lepényt sütni az asszonyoknak és még a népviseletünket is magára öltötte

– mesélte Szabó Csaba.

Ez utóbbi nem lehetett egyszerű művelet, hiszen – amint arról a holloko.hu beszámolt – a hagyományok szerint ünnepnapokon 7-8 alsószoknya is került a szép selyem vagy kasmír szoknya alá, sőt a lányok a vasalt alsószoknyából akár tizenötöt, húszat is magukra húztak. A szoknyák fölé általában gazdagon hímzett selyem kötényke, úgynevezett szakácska, felülre csipke ingváll és díszes rojtokkal szegélyezett vállkendő is dukált. Sőt, régen a lányok pántlikát viseltek varkocsba kötött hajukban, az asszonyok pedig gyöngyös főkötő fölött rojtos selyemkendőt. A lakkos csizma tette teljessé az öltözéket.

Fotók: Facebook/Szabó Csaba