Az államfő kétnapos Somogy vármegyei látogatásának első napján, a somogyi vármegyeszékhely Életfa ünnepségén családok előtt úgy fogalmazott:

édesanyaként tudja, mekkora felelősség gyermeket vállani. A gyermekvállalás nemcsak boldogságról, vidámságról, könnyű napokról szól, hanem nehézségekkel, problémákkal, kihívásokkal is jár, amelyekkel szembe kell nézni.

Novák Katalin köszönetet mondott a szülőknek, hogy a derűs és a nehéz napokon is ott vannak a gyermekük mellett, és a nehézségek sem tántorítják el őket attól, hogy adott esetben újabb gyermeket vállaljanak.

"Meggyőződésem, hogy a testvér a legnagyobb ajándék, amit a gyermekeinknek adhatunk"

- jelentette ki.

Kitért arra:

neki háromszor adatott meg a gyermekáldás öröme és csodája, "a nőknek ezzel olyan privilégiumot adott az Úristen, amit semmiért nem adnék, amiért hálásak lehetünk".

A köztársasági elnök köszönetet mondott a gyermekek körüli feladatok elvégzésében egyre aktívabb apáknak, s elismerően szólt a nagyszülőkről, dédszülőkről, családtagokról, akik ugyancsak segítenek a gyerekekkel összefüggő teendők ellátásában.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) kijelentette,

egy város akkor igazán erős, ha a családok erősek, gyermek nélkül nincs jövő

- hangoztatta a településvezető. A politikus köszönetét fejezte ki Novák Katalinnak azért, amit még államtitkárként, miniszterként a családokért tett.

A tisztséggel járó felelősség tekintetében nincs nagy különbség egy ország és egy település vezetése között, igazi szolgálatról van szó

A diákok kérdéseire válaszolva beszélt a visegrádi 4-ekkel való együttműködés mostani nehézségeiről, mert éppen a háború miatt nem azonosak az álláspontok, de hangsúlyozta, hogy a négy ország együttműködése a közös érdekérvényesítés és a globális gazdaság szintjén is kiemelkedően fontos. A négy államfő legutóbbi pozsonyi találkozóján és a csütörtökön Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során is azt erősítették meg, hogy a közös munkát folytatni kell.

Novák Katalin egy másik kérdésre válaszolva azt is megfogalmazta, hogy

a háború kapcsán egyes államok vezetői sokszor felelőtlenül nyilatkoznak, holott a szavaknak nagyon nagy súlya van. Megfontoltan, józanul kell döntéseket hozni, nehogy belesodródjunk a konfliktusba azzal, hogy Oroszország azt mondja, a NATO-val áll háborúban.

Magyarország azt szeretné, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak, és "a lehető legkevésbé tápláljuk" azt. Álláspontunk az, hogy

"elítéljük Oroszország agresszióját és támogatjuk Ukrajnát"

- hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalin arra a kérdésre, hogy

lehet-e ismét kötelező sorkatonaság, úgy reagált: nem lát erre esélyt, igaz sok országban vannak róla viták. Helyesnek tartja ugyanakkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, aminek van valódi tartalma.

Ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik

Átadták a mintegy 400 millió forintból kialakított turisztikai központot Barcson pénteken. Novák Katalin az eseményen azt hangsúlyozta: a beruházás jó példa arra, hogy ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik.

A köztársasági elnök Somogy vármegyei látogatásának második napján, a Dráva-parton álló egykori sóraktár felújításával és átépítésével létrehozott központ előtt úgy fogalmazott, hogy

"ma megbizonyosodhatunk arról, milyen előnyei vannak az uniós tagságnak", amennyiben "a brüsszeli döntéshozók azzal foglalkoznak, amivel foglalkozniuk kell".

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátország már a schengeni övezet tagja, a magyar-horvát határ szabadon átjárhatóvá vált, a Dráva már nem elválasztja, hanem kapocsként köti össze Magyarországot és Horvátországot, tudósít a köztársasági elnök somogyi útjáról a MTI.

Fotó: Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond Somogy vármegyei női polgármesterekkel rendezett találkozón a böhenyi Művelődési Házban, Somogy vármegyei látogatásának második napján, 2023. március 24-én. MTI/Bruzák Noémi