A Felleg és Neptunt a Parlament üvegzseb oldalán szúrta ki a lap (futólag a Telex is említette őket egy tavalyi cikkében). A Bt. jelentős összegekért dolgozik a DK-s frakció megbízásából; 2022-ben például öt hónapon keresztül havi bruttó 8,2 milliót fizettek nekik – a szerződéseket a párt részéről Sebián-Petrovszki László pártigazgató, a cég oldaláról egy bizonyos Mészáros Gábor írta alá.

A Magyar Hang megkeresésére a DK elküldte a lapnak a szerződések listáját, amiből kiderült, a két év alatt bruttó 85,3 millióért szakértett a pártnak a cég, amiből 59 milliót már tavaly leszámláztak. 

De mit takar ez a szakértői munka? „A Felleg és Neptun Bt. több mint 2 éve végez a DK frakciója mellett szakértői munkát, egészen pontosan aktuális kormányzati vagy fideszes parlamenti beadványok gyors és szakszerű tartalmi feldolgozását, értelmezését, tartalmi összefoglalását, sok esetben javaslat készítését is a DK országgyűlési képviselői számára. Ebben a munkában egyaránt készültek írásos összefoglalók is, és voltak személyes konzultációk is országgyűlési képviselőkkel. A DK erre az egyébként minden frakcióban szükséges szakértői munkára nem belső munkatársakat alkalmazott, hanem alkalmi megbízással ezt a céget bízta meg ezzel a feladattal” – írta válaszában Sebián Petrovszki László. Vagyis a cég mindenhez is értett, bátran kérdezhették őket a covid-helyzetről, akár a borászatról, akár más egyéb szakértőt igénylő mukával kapcsolatban. 

Ezzel persze semmi probléma nem lenne abban az esetben, ha az említett cég nem mikrovállalkozás lenne, vagyis nem egyetlen, bejegyzett alkalmazottja lenne. Tavaly augusztusig egy 74 éves asszony, most még egy idősebb, 82 éves hölgy vette át a stafétabotot. A másik apró bökkenő, hogy a szerződéseket ellenjegyző Mészáros Gábor szintén kültagja a cégnek. De ugyanúgy több mint érdekesnek nevezhető, hogy egy egészen friss cég működése első hetében kap ilyen megbízást a DK-tól. 

Fotó: MTI/ILLYÉS TIBOR