18 milliárd 38 millió forint főösszeggel elfogadta hétfőn, rendkívüli ülésen az önkormányzat idei költségvetését a szekszárdi közgyűlés - tájékoztatott az MTI.

A rendeletre a többségi Fidesz-KDNP frakció hat, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakció két tagja és egy független képviselő szavazott igennel, két ÉSZ-képviselő tartózkodott, négyen nem vettek részt a szavazásban.

A rendelet tárgyalása előtt Illés Tamás (ÉSZ) tiltakozott amiatt, hogy a város "legfontosabb jogszabálya" rendkívüli ülésen került napirendre ahelyett, hogy a csütörtökre várt, rendes ülés napirendjén szerepelt volna. Illés saját oldalán úgy fogalmazott, hogy nem lehetett felkészülni a kierőszakolt rendkívüli közgyűlésre, és egy videót is feltöltött arról, ahogy Ács Rezső polgármester, a "néma levente" bevonult a terembe.

Ács Rezső (Fidesz-KDNP) polgármester, a költségvetés előterjesztésében azt írta, hogy javaslata "a biztonságos működést és a rezsivédelem finanszírozását" alapozza meg. A büdzsében jelentős részt képviselnek az európai uniós és a Modern városok program által finanszírozott fejlesztések, idén 14 EU-s és 9 hazai forrásból támogatott beruházás jelenik meg a tervezetben - tette hozzá.

Gábor Ferenc jegyző, a költségvetés előadója elmondta, 2023-ban az előző évihez képest 635 millió forinttal több forrást kellett biztosítani az energiaár-emelkedések és a kötelező minimálbér-emelés miatt. A város több iparűzésiadó-bevételre számít, miután idén a kkv-szektor egy százalék helyett ismét két százalék adót fizet az önkormányzatnak.

Kitért arra is, hogy Szekszárd 365 millió forint állami kompenzációt kap a megemelkedett energiaárak miatt. A város által fizetendő szolidaritási hozzájárulás 170 millió forinttal nőtt tavalyhoz képest, az elvonás jelenleg 607 millió forint.

A költségvetés bevételi oldalát kockázatosnak nevezte, közölve azt is, hogy a tervezett bevételek között 500 millió forint szerepel ingatlanok értékesítéséből.

A rendelet szerint idén 3 milliárd 404 millió forintot fordítanak beruházásokra, 2 milliárd 53 millió forintot EU-s, 836 millió forintot a Modern városok program forrásaiból. Előbbiek között szerepel a szekszárdi ipari park több mint kétmilliárd forintos fejlesztése, a Zöld város program közterületi fejlesztései és kerékpárút kialakítása. Felújításokra 2 milliárd 86 millió forint áll rendelkezésre túlnyomórészt uniós forrásból.

A közgyűlés több módosítással fogadta el a költségvetést; az oktatási, sport és ifjúsági bizottság javaslatára az Atomerőmű KSC Szekszárd kosárlabda egyesületnek 15 millió helyett 40 millió forint támogatást szavaztak meg, Csötönyi László (ÉSZ) javaslata nyomán a Babits Mihály Kulturális Központ a 240 millió forintos finanszírozáson túl 50 millió forintot kap városi nagyrendezvények, köztük a Szekszárdi Szüreti Napok szervezésére.

Fotó: Bomba Gábor (Éljen Szekszárd) Facebook oldala, videó: Illés Tamás képviselő Facebook oldala