Nincs Szent Anna-tó Tusnádfürdő nélkül, és ez fordítva is igaz. A vulkán tövében hosszan nyúló városka időtlen szimbiózisban van a hegyekkel. Itt minden a vulkánról szól, itt minden olyan lomha, mint a mackók és emberek, akik a rengeteget lakják, írtam korábban egy vallomás prózában.

A hegyi emberek szótlanok, titokzatosak - tartja a közvélekedés, ami valójában nem is áll annyira távol az igazságtól. Szóra bírni némelyiket, napok, akár hónapok, kölcsönös bizalom építése a csöndben. És a csönd egy idő után irtó nagy érték lesz olyanok közt, akik szavak nélkül is értik egymást. Ebben a csend világában ered meg a természet hangja, füled átáll a neszekre, hangokra és összekapcsolódsz a természettel, átlényegülsz, és érteni, hallani véled Gaja, a Föld Istennőjének énekét. Annál jobbat, szebbet nem is kívánhatok senkinek sem ezen a Földkerekségen.  

A Szent Anna tó számtalan regéje, meséje fáról fára, gombácskáktól a madarakig, borvíz bugyogásokon át mindenhol terjed. Különben egy ma is aktív, fiatalnak tekinthető vulkánról beszélünk, egy nagyon egyedi flóra és faunával rendelkező komplexum, a geológiai jövőben bármikor kitörhet, hogy mikor is - azt Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület ügyvezetője elmeséli Önöknek. Nézzék meg a videót

A környezetvédelmi övezet gondnoksága számtalan szolgáltatással várja az odalátogatókat. Nem állítom, hogy egész évszakban hóbiztos hely, de jó eséllyel legalább háromszor annyi időt van ott hó, mint a Kékestetőn, például.  Ott-jártamkor lábszárközép porhanyós hó fogadott, és csúszott rajta a szánka, hogy csak na. 

Ha kirándulást szervez oda, mindenképp figyeljen a téli gumikra, hólánc legyen a csomagtartóban, fent a hegyen meg lélek- és szíverősítő biztosan lesz.

Kellemes időtöltést kívánunk. A gondokság közösségi oldalát követve, a vulkán mindennapjairól talál tájékoztatást. 

A Frisshirek.hu videójában láthatják, hogy milyen csodálatos tájon halad az út, ha rászánná magát (megéri) a kirándulásra.

Szállás árak, mint mindenhol, két végleten, de garantáltan olcsóbb Tusnádfürdő és környéke, mint egy augusztusi balatoni kiruccanás. A gigaszállodától a panziókig, kulcsosházon át a Camping táborig a vendéglátók egész évben várják a túristákat, és bárhol is megszállnának, nem fognak csalódni és olcsóbb is. Az Ozone hotelben, mint a Tusnád szállodában, wellness, spa részleggel is várják a szállóvendégeket, a kisebb panziókban nem feltétlenül van étkezési lehetőség, de a helyiek nem ismernek lehetetlent, háztáji mindig kerülhet az asztalra. A városban működik egy korszerű termál-, wellness és élménymedencés fürdőkomplexum is, amit mindenképp próbáljanak ki, főleg most télen, a szabadban töltött hideg percek után a kénes víz átforrósítja az embert.   

Tekintse meg fotógalériánkat!
Kezdjük is egy friss, böszme termetes medve lábnyommal, eloszlatva azt a tévhitet, hogy a macik télen hibernálnak. 

A befagyott kráterszem, a Szent Anna tó februárban. 

Panoráma a Csomádról Sepsibükszádra és a szomszédos Tusnádfürdőre.

A kápolna, ahová minden év Anna napján búcsújárást, zarándoklatot szerveznek a helyiek. 

A havas fenyők árnyékában meghúzodó idill. Melyik pár ne óhajtaná itt mondani ki a boldogító igent?!  

A fogarasi havasok impozáns, lélegzetelállító sora 

a Szent Anna tó és a kráterfala, a csend és a medvék birodalma 

Fotó: Datki Szabolcs