Német környezetvédelmi aktivisták panaszt nyújtottak be a Berlin-Brandenburg közigazgatási bírójához a szövetségi kormány ellen.

Az újabb fellebbezést azért nyújtotta be a Bund éghajlatvédelmi egyesülete, mert nem teljesültek a szövetségi kormány által meghatározott éghajlatvédelmi célkitűzések. Abban bíznak a zöld aktivisták, hogy ezzel végre intézkedésekre tudják rávenni a német vezetőket- írja a globalgreen.news.

A zöld aktivisták indokai

Bírálatuk arra irányul, hogy a 2021-ben megfogalmazott éghajlati célkitűzéseket megfogalmazó intézkedések teljesítését 2022-ben elmulasztották az illetékes minisztériumok. Akkor az fogalmazódott meg célként, hogy az ország 2045-re CO2-semlegessé válik, ám

2022-ben kiugróan magas volt a CO2 túllépés az építőiparban és a közlekedésben egyaránt.

Az aktivisták azt állítják, hogy a Német Környezetvédelmi és Természetvédelmi Szövetség (Bund), valamint a témában érintett minisztériumok semmilyen lépést nem tettek a CO2 visszaszorítása ellen. Véleményük szerint 3 hónap alatt egy vészforgatókönyvvel kellett volna előrukkolniuk.

A klímavédelmi törvényben éppen az ilyen vészhelyzeti programok vannak kiemelt helyen. Amennyiben ugyanis,

ha valamelyik ágazatban a megengedett kibocsátás mértéke magasabbra emelkedik, akkor a minisztériumnak három hónap alatt ki kell dolgoznia és be kell nyújtania egy vészforgatókönyvet a csökkenés elérésére vonatkozóan.

A számítások szerint azonban, amelyet az Agora Energiewende szakértői végeztek el, a meghatározott 756 millió tonna CO2 határ túllépték 2022-ben, vészhelyzeti program pedig nem született 3 hónapon belül.

Aktívak a német zöldek

A német zöld aktivisták valóban aktívak Németországban, nem ez az első eset, hogy akcióikkal magasabb hatóságok felé nyújtják be panaszukat.

Tavaly évvégén a DUH (Deutsche Umwelthilfe) környezetvédelmi csoport kilenc további, fiatal aktivistával közösen egyenesen az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Berlin miatt. Ugyancsak 2022-ben az Angela Merkel-vezette kormánynak is felülvizsgáltatta a véleményük szerint a globális felmelegedés elleni tervét a német alkotmánybíróság által, ezzel kiállva a

jövő generációjának „alapvető jogai” mellett.

További problémákat jelenthet a jogi következményeken túl az is, hogy a koalíció három színt (szociáldemokrata, zöld, liberális) képviselő tagja között sincs egyetértés a klíma témáját illetően. Folyamatosan próbálnak olyan garanciát elfogadni, amely egyrészt az ország energiabiztonságát garantálja, ugyanakkor az ökológia iránti kötelezettséget sem sérti.

Fotók: pixabay.com