Ács Rezső Szekszárd MJV polgármestere már január 27-én a Karmelita kolostorban tett látogatása alkalmával utalt rá, hogy Posta Zoltán Gábor személyével kapcsolatban hamarosan bejelentést fog tenni, amit február 16-án meg is történt és indítványozta Posta alpolgármesteri kinevezését.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt korábban, a szekszárdi 4-es körzet fideszes képviselője, Csillagné Szánthó Polixéna 2022 júliusában elhunyt, ezért egyéni választókerületi képviselő választást tartottak 2022. november 13-án.

A Kereszténydemokrata Néppárt szekszárdi alapszervezete ezt megelőzően, szeptember 4-én bejelentette, hogy részükről megszületett a döntés arról, hogy ki legyen a képviselőjelölt a november 13-ára kiírt időközi önkormányzati választáson. Az alapszervezet a megelőző napon megtartott rendkívüli ülésen nagy többséggel megszavazta, hogy a jelölt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. helyi vezetője, Posta Zoltán legyen.

A kereszténydemokraták már korábban jelezték tekintettel arra, hogy a 2019-es választás óta nincs KDNP-tag a város képviselő-testületében, ezért szeretnék, ha a 4. számú választókerület haláleset miatt megüresedett képviselői helyére a párt jelölhetne.

Hiába volt azonban a nyilvános igénybejelentés és jelölés: a körzet fideszes országgyűlési képviselője közzétette, ki lesz ténylegesen a kormánypártok közös jelöltje. Horváth István bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP Szollár Zoltánt indítja az időközi választáson.

Horváth akkor azt mondta, hogy a KDNP is jó jelöltet javasolt Posta Zoltán személyében, de mérlegeltek, ki lehet a sikeresebb, a két szervezet leült egymással és közös döntés született Szollár személyében, aki később meg is nyerte a referendumot.

Ezen előzmények után jelentette be Ács Rezső, hogy Posta Zoltán lesz az alpolgármester és ezzel a lépéssel

a Fidesz-KDNP mindkettő korábbi jelöltje berkeken belülre került, Szollár Zoltán képviselőként, Posta Zoltán pedig alpolgármesterként.

A leendő alpolgármester előéletét tekintve 2006 szeptemberétől a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kinevezett főosztályvezetője volt és az irányítása alá tartoztak a gyorsforgalmi utak.

Posta Zoltán ezt követően 2009-ben került az országos címlapokra, amikor az M6-os autópálya Bátaszéki szakaszának építésekor egy komlói munkás súlyos gerincsérüléseket szenvedett az “A” jelzésű alagútban, és mentőhelikopter szállította el. Akkor egy neve elhallgatását kérő alagútfúró munkás azt állította, hogy több száz munkatársat szabadságra küldtek és a vezetésben senki nem volt felkészülve ilyen balesetre.

Posta Zoltán, aki nem sokkal korábban azért távozott a közlekedési szaktárcától, mert nem értett egyet az alagutak építésével akkor azt nyilatkozta, hogy tervezési vagy kivitelezési hiba okozhatta a folyamatos omlást, ami a balesetet is okozta és bírálta a NIF Zrt.-t.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (korábban Nemzeti Autópálya Zrt.) akkor a szabad demokrata vezetésű Gazdasági és Közlekedési Minisztérium alá tartozott, 2015 októberétől viszont Nagy Róbert Attila Elnök-vezérigazgató vezetésével működik.

Jelenleg kérdéses a NIF Zrt. jövője mert 2022 augusztusában napvilágra került, hogy a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban megszületett a döntés arról, hogy felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét. Köztük a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. -t is, amelynek Posta Zoltán az egyik cégjegyzésre jogosultja jelenleg.

Ebből a bizonytalan helyzetből lehet egy komolyabb menekülőút az alpolgármesteri szék, amellett, hogy ez erősíti a Fidesz és a KDNP együttműködését Tolna vármegyében.

Posta egyéb érdekeltségei, tevékenységei között szerepel, hogy a Szekszárd és Térsége Tehetségsegítő Tanács vezetője, Szekszárd MJV Gazdasági és Városfejlesztési Bizottságának tagja valamint a Tolna Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője.

Tősgyökeres szekszárdi famíliaként a Posta család mindig is rendelkezett kisebb – nagyobb szőlőterülettel. Dédszüleiknek a Bakta-dűlőben volt kicsiny területük, amelyet az államosításkor elvettek a családtól. Az 1970-es évek elején azonban Nagyszüleiknek sikerült a Cinka dűlőben vásárolniuk egy szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas területet, a hozzá tartózó présházzal és pincével - olvashatók a bemutatkozó sorok a Posta Borház honlapján, amely Posta Zoltán testvére, Posta Gergely érdekeltségébe tartozik.

A leendő alpolgármester ezzel a családi hagyománnyal sem szakított, tekintettel arra, hogy bejegyzett egyéni vállalkozóként ő maga is foglalkozik szőlőtermesztéssel.

Fotó: Ács Rezső polgármester Facebook oldala és KDNP Tolna vármegye Facebook oldala