Egy 2017-es zoom.hu cikkből derül ki, hogy az Ész-Ker egyik első nagy dobása még Hódmezővásárhelyen történt 2007-ben, amikor 129,6 millió forintért kötött szerződést közbeszerzési és energetikai tanácsadói szolgáltatások nyújtására a Lázár János által vezetett várossal. Ezt 2010-ben megfejelte egy 288 milliós összegű szerződéssel. Ezután a CEU Consulting Kft.-vel dolgoztak egy projekten, ahol

62 millió forintot számláztak azért, hogy kiválasszák, melyik cég ír részletes megvalósíthatósági tanulmányt egy mindössze 420 méteres siófoki elkerülő útszakaszról. 

2013-ra már olyan jól ment a cégnek, hogy – nettó 511 millió forintos árbevétel mellett – 150 millió forint osztalékot tudott fizetni a tulajdonosoknak. 2014-ben és 2015-ben pedig már 350-350 milliós osztalékot fizetett ki úgy, hogy utóbbi évben további 330 millió forintos eredménytartalékot is tudott képezni a 670 milliós adózott eredményéből. Az eddigi rekordot a 2016-os év hozta a 400 milliós osztalékkal és 140 milliós eredménytartalékkal.

Ezen kivételes számok annak is köszönhetőek, hogy a Lázár vezette tárca a hódmezővásárhelyi önkormányzati modellt addigra átültette minisztériumi szintre és nem hagyta megbízás nélkül őket.

Mindezek mellett jöttek a makói munkák is:

ők intézték a

  • a Kálvin utcai orvosi rendelő bontásának,
  • a Hagymatikum gyógyfürdő bővítéséhez kapcsolódó kiviteli tervdokumentáció elkészítésének,
  • az ipari park bővítésének,
  • a Csipkesor felújításának,
  • a 2018-as járdaprogramnak,
  • a honvéd városrészi szociális bérlakások felújításának,
  • a Petőfi parki volt óvoda levéltárrá való alakításának,
  • a Hagymaház felújításának,
  • és az új könyvtár építésének és a hozzá kapcsolódó Deák Ferenc utca megújításának közbeszerzését is.

Az Átlátszó írta meg tavaly év végén, hogy Csőzik László érdi polgármester feljelentést tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon nyolc óvodaépítési beruházás miatt kartellezés gyanújával. A polgármester az OLAF-nak is bejelentést tett.

Egy belső vizsgálat szerint ugyanis az óvodaépítési tenderekre

ugyanazokat a cégeket hívták meg, a benyújtott pályázatok feltűnő hasonlóságot mutattak,

a legnagyobb nyertes cég pedig kapcsolatba hozható az óvodaügyekért felelős volt fideszes alpolgármesterrel. A belső jelentésben szereplő egyik cég az Ész-Ker Zrt., így most ennek dokumentumai is a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon vannak.

A Szabad Európa érdeklődésére a héten azt válaszolta az érdi önkormányzat, hogy a rendőrség bekérte a beruházásokban érintett szaktanácsadók dokumentumait is, köztük az Ész-Ker Kft papírjait is. Egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak a versenyt korlátozó magatartás gyanújával a közbeszerzésekben.

Elég drágán dolgoztak a fideszes vezetésű Hódmezővásárhelyen

A Szabad Európának Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere elmondta:

,,Mi 2020-ban tudtuk késedelmes teljesítésre hivatkozva felbontani a szerződést az Ész-Kerrel, miután sorra hozták ki eredménytelennek a közbeszerzési pályázatainkat, így nem tudott fejlődni a város, nem tudtunk dolgozni. Számomra egyértelmű, hogy ez Lázár János utasítására vagy legalábbis az érdekei szerint történt, ő akkor azt akarta bebizonyítani, hogy ha nem ő vezeti a várost, akkor nincs fejlődés.”

A város vezetője szerint az Ész-Ker nagyon drágán és nem jól dolgozott. 2015-ben 52,4 millió, egy évvel később 2,2 millió, 2016-ban 23,96 millió, végül 2018-ban, megválasztása évében is „a megörökölt szerződések alapján” 28,4 millió forintról állított ki számlát az önkormányzat felé.

Fotó: zajlik a makói Csipkesor felújítása 2018 őszén, a közbeszerzést itt is az Ész-Ker bonyolította le/a szerző felvétele.