Az ülésre hívtak volna szakértőket és a döntésekben illetékes kormányzati szereplőket is, valakit a Külügyminisztériumból és az Energetikai Minisztériumból, a jövő nemzedékek szószólóját, Dr. Bándi Gyulát, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetőjét, Kaderják Pétert továbbá szakértőket a WWF-től, a Greenpeace-től és a Víz Koalíciótól is. A Külügyből már korábban jelezték, hogy nem tudnak részt venni, Lantos Csabától pedig az a válasz érkezett, hogy külföldön tartózkodik.

A bizottság kormánypárti tagjai kedd reggel jelezték, hogy egyéb ügyek és szabadságolások miatt nem tudnak részt venni a bizottság ülésén

- mondta el Keresztes László Lóránt a meghiúsult bizottsági ülésről. Bár a tanácskozás nem lett határozatképes, a jelenlévő politikusok kifejtették véleményüket. Orosz Anna a Momentumból, Szabó Rebeka a Párbeszédből és Arató Gergely a DK-ből elmondták, hogy

nem az akkumulátorgyártással van problémájuk, amely megfelelő keretek között normálisan működhet, abban a formában azonban, ahogy azt a kormány tervezi, és hogy az illetékes hatóságok figyelmen kívül hagyják az aggályokat, úgy nem támogatják.

A megjelent szakértők is véleményezték a helyzetet. A WWF Magyarország képviselője azt hangsúlyozta, hogy ők is támogatnák az akkumulátorgyártást, mert az "nem ördögtől való dolog", csak az nem mindegy, az hogyan megy végbe.

El kellett volna készülnie ezekkel a létesítményekkel kapcsolatban alkotott fejlesztési stragéia részeként egy környezetvédelmi stratégiai vizsgálatnak, amely azonban elmaradt.

Ennek pótlására bíztatták a jelenlévők a kormányt. Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség nevű civilszervezet vezetője azt emelte ki, hogy az iparág fejlődése az elmúlt években lódult meg. Az nem baj, hogy hazánkban erős a járműipar, amelyhez kapcsolódik az akkumulátorgyártás is, hiszen az a zöld átálláshoz nélkülözhetetlen.

A gond a fenntarthatóság miatt merül fel.

Kormánypárti politikusok nélkül is többórásra nyúlt bizottsági ülésen a megjelent civilek és ellenzéki politikusok tettek fel kérdéseket a szakértőknek, és vitatták meg egymás között aggályaikat. Leginkább a vízellátás és a gyárak vízi-közmű hozzáférése, továbbá az elpusztuló termőföldek és a zajszennyezés mértéke került terítékre. Szó esett azonban a veszélyes anyagok és a hulladék újrahasznosításának továbbá tárolásának problematikájáról is. Számos kérdéssel kapcsolatban a minisztériumok képviselői felelhettek volna kielégítően, amelyekre azonban a hiányukban nem került sor - zárta beszámolóját a Telex.

A kiemelt kép forrása: Keresztes László Lóránt Facebook-oldala