Megérkezett a Miniszterelnökségtől az az összeg, amelyet a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) szántak.

Az összeg forintra pontosan 815 109 346 forint.

Annak ellenére, hogy a 2022-ben jogerősen megszerzett, de a Fővárosi Főügyészség által mai napig vitatott és a Kúria előtt megtámadott bejegyzett egyházi státuszukra tekintettel a kiegészítő támogatáshoz is hozzájutottak, erre a jelentős közösségi támogatásra nem is számítottak.

Örömünk azonban továbbra sem teljes, mivel az állam velünk szemben, egyházi státuszunk évtizedes rendezetlensége miatt fennálló tartozása jelentősen meghaladja a most rendelkezésünkre bocsátott összeget és kárunk megtérítésére egyelőre semmilyen szándék nem mutatkozik

- közölte a történtek kapcsán Iványi Gábor. Ugyanis „az adóhatóság velünk szemben nyilvántartott követelése továbbra is jelentős, folyamatos tárgyalásokat folytatunk a fizetés ütemezéséről az intézmények működőképességének megőrzése érdekében”.

A hatóságtól legutóbb 2023. január 31-ig kaptak haladékot, helyzetük változatlanul bizonytalan, amint erről a frisshirek.hu is írt már korábban. Annak ellenére, hogy az egy százalékokból bejövő összeg jelentős részét felajánlották tartozásaik törlesztésére, ügyükben változatlanul nem született megnyugtató döntés.

Abszurd, hogy miközben jövőbeli bevételi forrásaink igazolását várják tőlünk, éppen az adóhatóságnak köszönhetően 2016-2020 között nem juthattunk hozzá az egyházi támogatásokhoz - ez az idei összeget figyelembe véve, csak az egy százalékos felajánlásokat tekintve több mint 4 milliárd forint lenne. A többi egyházi kiegészítő támogatással együtt kárunk kb. 14 milliárd forintot tesz ki

- emlékeztetett Iványi. S hogy mire elég a most beérkezett bő 800 millió? A frisshirek.hu megkeresésére a szervezet gazdasági vezetője közölte, hogy a legsürgősebb feladatok közé tartozik a türelemmel várakozó szolgáltatók felé való tartozások enyhítése.

Azt érdemes felidézni, hogy az egyszázalékos támogatások fogadását 2012-től 2021-ig blokkolta az állam, tíz év alatt az idei a második alkalom, amikor ismét élhetünk ezzel a jogos lehetőséggel. Az előző évben 40 000, az idei összeg 52 000 felajánlótól érkezett és ezért nagyon hálásak vagyunk. Ez is mutatja a társadalmi elismerés és szeretet létét

- közölte Ónodi István. A beérkezett összegből szinte minden forintnak megvan már a maga helye.

A mindenki által ismert 2012 óta tartó elvonások következtében, ami az egyházi státusz megvonásával függ össze, jelentős tartozásunk halmozódott fel a különböző beszállítóink felé. A gyermek-, idős-, hajléktalanétkeztetés kapcsán, valamint az intézményi infrastruktúrát működtető egyéb beszállítók irányába. Gyógyszer, kötszer, tisztítószerek, megemelkedett rezsiköltségek, tehát minden beletartozik, ami egy nagy szociális intézményeket komplexen működtető szervezet tevékenységébe tartozik

- sorolta a teendőket. Bár az összeg töredéke sincs akár Tiborcz István legutóbbi, Gellért szállót becélzó üzleti tranzakciója tőkeigényének, a MET számára életmentő.

Ezer munkatárs és több ezer ellátott tartozik hozzánk, az ő létük és működésük alapját, további fenntartását biztosítja ez a társadalmi támogatás.

A nehézségek és jogos járandóságuk elmaradása ellenére is erőn felül, de tisztességgel állják a hátralékok kezelését. Az anyagias teendők kötelezettsége azonban nem vonja el a figyelmet a legalapvetőbb vállalásuk és küldetésük, a kiszolgáltatottak megsegítésének a teljesítéséről. Az első civilszervezetek között és különösebb hírverés nélkül már az elmúlt év végén felvették a kapcsolatot az ukrajnai területek, elsősorban Kijev vezetőivel. S bár a magyar miniszterelnök a világon bárhova el tud jutni még akár focimeccsekre is kormánygéppel, Kijevbe valahogy nem találják a légifolyosót,

Iványi Gáborék már a sokadik segélyszállítmányt juttatták el Kijevbe s a környéki településekre.

Ebben a volt fővárosi polgármester, Demszky Gábor is nagy segítségükre volt, aki a MET alá tartozó Wesley János Lelkészképző Főiskolán tanít s ex-polgármesterként utat talált Kijev vezetőjéhez, Vitalij Klicskohoz is. Már több adományutat is lebonyolítottak a Iványi Gáborék Kijev és Budapest között, kérdés, hogy sikerül-e ezt a továbbiakban is folytatni?

Mi mindig is küldetésünknek tekintettük, hogy gondoljunk a nálunk is rosszabb helyzetben lévő embertársainkra. Ukrajnában pedig egyértelműen ezt alakította ki a háború tíz- és százezrek számára. Az adományozást továbbra is tervezzük, újabb aggregátorokat, iskoláknak ruhaneműt, élelmiszert gyűjtünk és viszünk a továbbiakban is, erőnkhöz mérten

- nyilatkozta a frisshirek.hu-nak Ónodi István, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és intézményei gazdasági igazgatója.   

(kép: met.hu – Iványi Gábor 2022 februárjában a NAV által elzárt intézményének bejáratánál)