A frisshirek.hu február hetedikén több alkalommal is tudósított arról, hogy, Zalaegerszeg hét iskolájában bombariadó volt. A Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Zrínyi Miklós Gimnázium, az Ady Endre Általános Iskola és Gimnázium, a Dózsa György Belvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Csány László Szakgimnázium/Technikum, a Zalaegerszegi SZC. Ganz Ábrahám Technikum, valamint a Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola oktatási intézmények kaptak e-mailen bomba fenyegetést, ismeretlen személytől, vagy személyektől.

Az e-mailben a fenyegető nem pontosította a robbantás dátumát, a "van" szó a jelenre utalt, az viszont jól látható, hogy reggel 8 órakor kapták meg az iskolák.

Mint a frisshirek.hu tegnap megírta: a szülőket az intézmények és a Zalaegerszegi Tankerületi Központ semmilyen formában nem értesítette az eseményekről, a tanulók telefonon, messenger üzenetekben próbáltak kapcsolatba lépni családjaikkal. Az oktatási intézmények sem kommunikáltak az aggódó szülők felé, többen csak este a Krétán keresztül kaptak utólag információt. Meleg tea osztásról sem meséltek a diákok. Ezt több olvasó is igazolta lapunknak:

"a tegnapi Zalai hírlap az eseményt összefoglaló, a zegi tankerület vezetőjére hivatkozó cikkében megjelent kijelentések egy része egyszerűen nem igaz, több szülővel beszéltem, sem a Krétán, sem a személyes elérhetőségen keresztül eddig sem kaptunk egyetlen árva üzenetet sem) Így valóban felmerül a gyanú, hogy itt túl sok dolog nem stimmel."

-írták. A Kölcseyseket úgy tudjuk, gyakorlatilag kizavarták az Intersparból a hidegbe, nem nézték jó szemmel, hogy melegedőnek használják az üzletet. A Dózsás kis elsősöket a Kiss utcai óvoda fogadta be, ők legalább nem fáztak.

Ehhez képest a Zalaegerszegi Tankerület sajtóközleményében mást állít:

2022. február 7-én, kedden 8:00 órakor a Zalaegerszegi Tankerületi Központhoz tartozó öt intézmény, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó két intézmény e-mail üzenetet kapott, melyben az állt, hogy: „Van egy bomba az iskolában”.A fenntartásában lévő intézményektől kapott jelzést követően a Zalaegerszegi Tankerületi Központ, valamint az érintett intézmények vezetői is bejelentést tettek a rendőrségre. A tankerületi igazgató elrendelte az intézmények kiürítését, valamint egyidejűleg felvette a kapcsolatot a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetőjével. A rendőrség munkatársai az épületeket átvizsgálták, nem találtak bombát.A tanulók – ahol erre volt lehetőség – a város intézményeiben várakoztak (Mindszenty Múzeum, Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, Interspar), a tankerület meleg teát osztott a gyermekeknek.Az érintett iskolákban 11:30 körül mindenhol helyreállt a rend.A Tankerületi Központ és az intézmények folyamatosan tájékoztatták a szülőket emailben, a közösségi média felületein és a Krétán keresztül. Az incidens alatt rendben megszervezték az épületek elhagyását, a gyerekek felügyeletéről és biztonságáról gondoskodtak.

A szülők többségében kérdések merültek fel, méghozzá jogosan.

"Az e-mailt 8.00 órakor kapták meg az iskolák. Miért csak a 2. óra közepén, kb. 9.20-kor szólalt meg a riasztó, és vitték ki a gyerekeket az épületből?! (A lányom 9.32-kor hívott fel a Vizslaparkból, ahová az Adyból terelték őket.)

És a szülők sem kaptak tájékoztatást – azóta sem!
Ismétlem, nem hiszem el, hogy ennyi idő alatt megfelelő szakértelemmel és teljes biztonsággal meg lehet állapítani (hangsúlyozom: egy azon településen, hét, nem kicsi épületekben működő iskolákról beszélünk!!!), hogy sehol nincs bomba?! Részemről ez csak akkor és kizárólag úgy elképzelhető, ha egyébként is bizonyosak voltak afelől, eleve tudták, hogy nincs…(???)"-írta egyik olvasónk.
Valóban elgondolkodtató, hogy hét óriási intézményt, hogy lehet alig 2 óra alatt tüzetesen átvizsgálni és teljes biztonsággal megállapítani, hogy valóban nincs bomba az iskolákban. Azt is többen sérelmezik, hogy hol maradt a TEK? Keresőkutyák és rendőrök vizsgálták át az épületeket.
A Zalaegerszegiek többen úgy gondolják, hogy lehetett volna az iskolák megjelölése akár elterelés is, mert nem biztos, hogy az illető őszintén előre megmondja melyik 7 intézményben keressék a bombát. Abból sem szabad kiindulni, hogy minden esetben "vaklárma", mert elég ha egyszer nem az! Sokak szerint minden iskolát ki kellett volna üríteni és átvizsgálni. Mert, ha valóban van valahol bomba és nem az említett 7 intézmény valamelyikében van, akkor meg sem találják tegnap mivel ott, ahol van egyáltalán nem is keresik.
A tegnapi káosz még ma is érezteti hatását, több gyermeket ma sem engedtek iskolába az átélt trauma miatt. Félnek és nem mernek bemenni hátha tényleg van egy bomba az iskolában.

Fotónkat a frisshirek.hu olvasója küldte.