320 milliárd közpénz a kínai gyárnak Debrecenben!

- kezdte bejeggzését az ellenzéki politikus, amellyel kapcsolatban leszögezte, hogy erre az információra a kínai médiából sikerült szert tenniük, ugyanis a kormány nem számolt be arról, hogy mennyi támogatást biztosít pontosan az érkező giga projektnek. Helyette inkább "gyűlöletkampányt indított a tiltakozó debreceniek ellen" - jegyezte meg a politikus.

Két kínai cikkből szereztek arról tudomást, hogy a magyar kormány 800 millió euróval támogatja a létesülő kínai CATL-gyárat. Tompos Márton idézi ezzel kapcsolatban Szijjártó Pétert, aki azt mondta, hogy

a CATL-lel két és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a konkrét tárgyalásokat, amikor a vállalat még egy másik helyszínben gondolkodott, így mondhatni, hogy bravúros mentéssel sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket.

Tompos Márton kiemeli, hogy ez a bravúros mentés lehetett ez a komoly pénzösszeg, amellyel "a beton helyett pénzbe öntené a magyar kormány a vízzabáló kínai monstrumgyárat". Ez összesen

36 millió forint közpénzt jelent munkahelyenként,

amelyre azonban többnyire külföldi munkavállalók, kínaiak, kazahok, veitnámiak és más, harmadik országbeli polgárok érkeznek majd hazánkba - figyelmeztet a politikus.

Ráadásul ez a tetemes támogatást meghaladja Debrecen éves költségvetését is, továbbá azt a tételt, amellyel rendbe lehetne tenni az oktatást országosan. Tompos Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy erre a szabad szemmel is jól látható költségvetési tételre nem értesülnénk akkor, ha az a kormányon múlna, csak a kínai médiának köszönhetően.

Nevetséges, hogy Kínából, egy kommunista diktatúrából több információ elérhető egy magyar beruházásról, mint a magyar kormánytól...

- írta bejegyzésében a politikus.

A kiemelt kép forrása: MTI / Vajda János; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodás aláírási ceremóniáján a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én.