A lakosság segítségét kérte az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium annak kiderítéséhez, hogy mi okozott földrengéshez hasonló jelenséget Heves vármegyében.

A HVG oldalán olvasható, hogy ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán azt írták, hogy kedd délelőtt több bejelentést is kaptak Hevesről, Boconádról, Átányból és Tarnaörsről a jelenségről. 

Az obszervatóriumunk megvizsgálta az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye 

– írták.

A szervezet arra is kitért, hogy a jelenség a Piszkéstetőn üzemelő infrahang-állomásukon is megjelent, amiből arra következtetnek, hogy egy erős hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések.

Januárban a zalaiak jelentettek hasonló eseményt a közösségi oldalon, amiről a frisshirek.hu is beszámolt, ugyanis ott is nagy robbanást hallottak az emberek és azt hitték, hogy egy meteor csapódhatott be valahol a közelben. Az ott élők akkor nem kaptak megfelelő tájékoztatást az illetékesektől arról, hogy mi okozhatta a több településen hallható robbanást.

Kép forrása: Facebook/ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium