Az Utcajogász Egyesület tagjai jogászok, akik 12 éve nyújtanak ingyenes jogi segítséget és képviseletet hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek számára. A szervezet munkatársai rendszeresen fellépnek a jogrendszer igazságtalanságaival szemben is: Alkotmánybírósághoz fordulnak, bejelentést tesznek az alapvető jogok biztosánál, közérdekű bejelentést tesznek, monitorozzák az ügyfeleik életét befolyásoló törvényeket és az önkormányzatok lakhatási és szociális jogi rendeleteit, törvénymódosítási javaslatokat dolgoznak ki, és szakmai anyagokat véleményeznek. Miközben az Utcajogász elért apróbb sikereket 2022-ben is, a szervezet tagjai a teljes képet nézve a legkevésbé sem optimisták.

 Legutóbb az Utcajogász megkeresésére országgyűlési képviselők fordultak az Alkotmánybírósághoz a kilakoltatási rendszer módosítása, illetve az alapjogsértő árverési szabályok megsemmisítése miatt.

 Az Egyesület 2020 októberében az alapvető jogok biztosához fordult közérdekű bejelentéssel a 2021 januárjától érvényben lévő végrehajtási törvény árverési szabályai miatt, amelyek szervezetünk szerint több okból is alapjogsértőek. Az árverési szabályok sértik az adósok tulajdonhoz és hatékony jogorvoslathoz való jogát, mivel az adósok vagyona jóval áron alul, gyorsított eljárásban kerülhet végrehajtásra.

 „Azért fordultunk az ombudsmanhoz, mivel az ombudsmannak lett volna lehetősége leggyorsabb az Alkotmánybírósághoz fordulni és kérni az alapjogsértő jogszabály megsemmisítését. Az alapvető jogok biztosa azonban több mint két éve nem bírálta el a bejelentésünk, és nem fordult az ügyben az Alkotmánybírósághoz. Amellett, hogy végrehajtásokkal kiemelten foglalkozunk, fontosnak tartjuk, hogy a jogi segítségnyújtás mellett a jogalkotók figyelmét is felhívjuk a problémákra. 2022 júniusában ezért az országgyűlési választásokat követően minden parlamenti képviselőcsoportnak megküldtük szociális és lakhatási jogi szabályozási javaslatunkat, amelyben felhívtuk a döntéshozók figyelmét, hogy számos ponton azonnali jogi beavatkozásra van szükség az eladósodással küzdő családok érdekében” fogalmazott az Egyesület álláspontjuk meghatározásában.

Megkeresésükre a parlamenti képviselőcsoportok közül a Demokratikus Koalíció nevében Sebián-Petrovszki László, a Momentum nevében Fekete-Győr András, a Párbeszéd Magyarország nevében pedig Tordai Bence országgyűlési képviselők válaszoltak. A Párbeszéd Magyarország emellett nyitottnak mutatkozott szociális és lakhatási jogok területén szakmai egyeztetésre.

 Mivel az alapvető jogok biztosa két év alatt sem fordult az árverési szabályok miatt az Alkotmánybírósághoz, a Párbeszéd Magyarország pedig nyitottnak mutatkozott a szakmai együttműködésre, a képviselőcsoportot felkérték, hogy szervezze meg ötven országgyűlési képviselő támogatását, és közösen kérjék az Alkotmánybíróságtól az alapjogsértő árverési szabályok megsemmisítését.

 Az alkotmánybírósági indítványhoz szükséges ötven aláírás összegyűlt, és az Alkotmánybíróságnak hamarosan tárgyalnia kell az árverési szabályok alkotmányosságáról.

 (kép: Utcajogász/archív – Chripko Lili)