A tavalyi aszály miatt belementek ugyan a gazdák az ukrán gabona - várom és kvóták nélküli - beengedésébe, mert így kívánták a drágulást tompítani. Ahogy arról beszámolt a Frisshirek oldala is, a keleti országrészben a búzából a megszokott mennyiség fele, napraforgóból harmadával kevesebbet tudtak betakarítani. A kukorica pedig teljesen tönkrement. A nyáron olyan aszály volt, hogy arra még az idősebb gazdák sem emlékeztek vissza a ő életükben. 

Többször is elmondták, hogy a környéken 7-8 tonna igazából bármilyen körülmények között megtermett hektáronként. Az orságos átlag csak 6 tonna / hektár. A gazdák ugyanúgy vegyszereztek, permeteztek, a termés mégiscsak negyede lett a megszokottnak, így óriási veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. 

Ez óriási veszteséget okozott. Akkora volt a 2022-es aszály, hogy a rovarfertőzések elterjedtek, a növények stresszben voltak, a gombák zavartalanabbul fejlődhettek. Amit végül le lehetett aratni, abban magas volt a toxintartalom. Vagyis a határnyitásnak semmi alternatívája nem volt. 

Most pedig, hogy az ukrán gabonával megteltek a tárolók, attól tartanak, hogy az idei termést nem lesz hova tenni. Ráadásul a kártérítést sem kapták meg a kormánytól. A bizonytalanság hatalmas, egyelőre kivárnak még a vetéssel, hiszen jelenleg a piac telítődése miatt reménytelennek tartják már azt is. 

A behozatal tehát beindult vasúton Ukrajna felől. De a döntéshozók belegondoltak vagy sem,

gyorsan kiderült, hogy bár az ukrán papírok szerint uniós szabványnak megfelelő termény érkezik, a valóság azonban gyakran nem ez. Olyan is előfordult, hogy a vizsgálati laborba mintának a magyar ment be, „a kamionokba meg lapátolják a GMO-s kukoricát.” (Magyarországon tilos a génmódosított növények termesztése, Ukrajnában viszont nagy területen használnak ilyen vetőmagokat. GMO-takarmányt importálni és az állattenyésztésben felhasználni azonban idehaza is szabályos és bevett gyakorlat.)

Hogy mi a megoldás? Egyelőre nincs. Ha Záhonynál megállítanák is az ukrán gabona behozatalát, az ugyanúgy bejuthat az országba a szlovákok vagy románok felől.

Nagy István agrárminiszter jelezte a problémákat az Európai Bizottságnak, amely anyagi támogatást ígért. A helyzet pattanásig feszült, hiszen a gazdákat nem csak ez, hanem a megemelkedett termelési költségek, a gázolaj kilövése, a műtrágya és vetőmag árának folyamatos emlekedése. A g7.hu információi szerint

ezt már a kormány felé elkötelezett gazdák sem tűrik, a leginkább a kormánypártiak akarnak tüntetni menni.

Fotó: Deseda Agrotrans Facebook-oldala