Vízkereszt környékén megsokasodnak a katolikus papok templomon kívüli teendői: a hagyomány szerint ebben az időszakban történnek a házszentelések - idézte fel a Népszava abban az összeállításában, amelyben a sajátos, a kormánypárti holdudvarhoz tartozó szerkesztőségeket szentelte meg egy ifjú katolikus pap, és amely esetről a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. A napilap emlékeztetett rá, hogy

szürreális jelenetbe csapott át, amikor Bese Gergő katolikus pap

szentelt vízzel meghintette Gyurcsány Ferenc fali képét, amely éppen középső ujját emeli a magasba. A jelenetet a szerkesztőség és a katolikus pap nem szégyellte, hanem büszkén megvallotta. Arról így számolt be a Pesti Srácok portál:

a szenteltvízből még Gyurcsány Ferenc is kapott, hiszen Bese Gergő atya azt a plakátot is megáldotta, amin a DK elnökének feje díszeleg.

A történtekkel kapcsolatban a Népszava megkérdezett egy vallásszakértőt. Provedák István azt válaszolta, hogy ha egy papot megkeresnek házszentelést kérve, akkor azt neki kötelessége mérlegelés nélkül teljesítenie. Pártállás vagy egyéni szimpátia nem nyomhat a latba. A tudós felidézte azt is, honnan ered ez a hagyomány:

a népi vallásosságban elterjedt szertartás, amelyet az év vízkereszt körüli időszakában szoktak végezni. Régebben természetes volt, hogy egy katolikus családnál ilyenkor jött a pap, a ministránsok és a kántor, akik szinte minden háznál látogatást tettek, énekeltek, imádkoztak, s persze megáldották az épületet

- mondta el Provedák István, hozzátéve azt is, hogy ilyenkor az ajtófélfára az vészámot és a G+M+B betűket írják, amely a népi hagyomány szerint a három király nevére utal, azaz Gáspár, Menyhértre és Boldizsárra, de valójában a latin Christus Mansionem Benedicat! felkiáltást tömörítette, azaz Krisztus védje meg e házat! (A vízkereszt ünnepéről a frisshirek.hu összeállítását az alábbi linken olvashatja.)

A valláskutató aztán visszatér a konkrét Pesti Srácoknál tapasztalt házszentelésre:

az már a bent lakók vagy a bent dolgozók felelőssége, miket tesznek fel a falra. Nyilván az adott illető vagy közösség kulturáltságának szintjét jelzi, hogy egy ilyen obszcén plakáttal várják a belépő plébánost”

- nyilatkozta Provedák István, majd hozzátette, hogy a ház belső díszítéséért a felelősség a helyieket illeti, az azonban az adott papon múlik, hogy mivel vállal közösséget. Bese Gergő tevékenységét értékelendő a Népszava megkereste Lukácsi Katalin hitoktatót, a frisshirek.hu szerkesztőjét is, aki felidézte, hogy a KDNP-ből indult mindkettejük közéleti tevékenysége, azonban mindketten elhagyták aztán a pártot.

Szerintem az egyház sokkal jobban járt volna, ha Bese Gergő nem megy el a KDNP-ből, és inkább politikus marad

- nyilatkozta a lapnak Lukácsi Katalin, aki a konkrét Gyurcsány-kép megszentelésről azt a véleményt is megfogalmazta, hogy ezzel a katolikus pap geggé silányította az ősi hagyományt, amellyel maga degradálta ezt a szakrális szertartást.

Efféle dolgot nem szabadna csinálni, emellett nagyon gyermeteg is. Pontosan az ilyen ténykedése miatt is lett kínos az egyház számára. Sokat elmond a mai magyar közéletről, hogy Hodász András atya függesztette fel papi hivatását, s érzi szükségét, hogy terapeutához járjon, nem Bese Gergő

- vallotta meg még a konkrét esetről a hitoktató végzettségű Lukácsi Katalin. Hodász András felfüggesztési kérelméről az alábbi linken olvashatja a frisshirek.hu beszámolóját.

A kiemelt kép forrása: a Pesti Srácok Facebook-oldala