Egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz a brit főváros új látványossága, az MSG Sphere, miután a helyi hatóságok jóváhagyták, hogy a 111 méteres, gömb alakú koncertterem külső falára minden éjjel reklámokat vetítsenek. A gömbkivetítőt több mint egymillió apró fénydióda alkotja, a helyiek pedig a fény-, és zajszennyezés miatt tiltakoznak, okulva Las Vegas példájából.

A Guardian cikke szerint az MSG Sphere-hez hasonló koncerttermet építenek Las Vegasban is, ahol a napokban tesztelték élesben a kivetítőt. A látványt a Guardiannek úgy írta le Billy Cline, aki a környéken lakik és 3 kilométeres távolságból nézte a fényfalat az erkélyéről,

mintha a Napot hozták volna le a Földre.

Billy Cline - több környékbelihez hasonlóan - attól tart, hogy az év második felében, amikor a monstrum elkészül a videóreklámok miatt nem lesz nyugtuk, a kivetítő nagyságrendekkel megnövelheti a fényszennyezést az amúgy is fényárban úszó bulivárosban, úgyhogy a környéken lakók kénytelenek lesznek erősebb redőnyt felszerelni.

A Las Vegas Sphere angliai ikertestvére, a London Sphere egy 21 500 fős befogadóképességű koncertterem lesz, amely magasságában a Big Bennel, szélességében pedig a London Eye óriáskerékkel vetekszik majd. Az épületben az éjjeli szórakozóhelyek mellett lesznek boltok és éttermek is, bár egyelőre még kérdéses a megvalósítása a helyiek tiltakozása miatt.

Ellenzői szerint a gömb zavarná a helyiek nyugalmát, nem beszélve a zajszennyezésről és a forgalomról, amit a későbbiekben odavonz. A végső döntést Sadiq Khan londoni polgármester hozza majd meg, akinek jogában áll elutasítani a tervet, amire a Guardian szerint van esély.

fotó: a videóból