A stockholmi török követség előtt a muszlimok szent könyvét, a Koránt elégető dán-svéd kettős állampolgárságú politikus, Rasmus Paludan egy Chang Frick nevű svéd újságíró tanácsára cselekedett– állítja a Helsingin Sanomat finn hírportál. Frick korábban az orosz Russia Today (RT) állami médiahálózathoz tartozó Ruptlynak is dolgozott. Paludan a Dagens Nyheter nevű svéd lapnak elmondta, az akció ötletgazdája Frick és egy másik svéd újságíró volt, aki a szélsőjobboldali Exakt 24 nevű médiumnak dolgozik. Paludan nem Svédországban él, Frick és társa győzték meg arról is, hogy utazzon Stockhomba, hogy ott elégessék a Korán egy példányát.

Paludan azt állította, a demonstráció bejelentéséhez szükséges adminisztrációs díjat is Frick fizette ki neki, ezt maga a svéd újságíró is elismerte. Ugyanakkor Frick tagadta, hogy ő vette volna rá Paludant a Korán elégetésére. Épp ellenkezőleg, arról igyekezett meggyőzni a politikust, hogy inkább valami mást tegyen a könyvvel - jelentette ki.

Az iszlámellenes nézeteiről ismert Paludan korábban is égetett már Koránt.

A 39 éves Frick a Nyheter Idag nevű online hírportál főszerkesztője, és mellett a legnagyobb svéd kormánypárt, a Svédországi Demokraták online csatornájának, a Riksnek is műsorvezetője. Ugyan a párt elhatárolódott Paludan akciójától, ám a Frickhez fűződő kapcsolatuk feszültségekhez vezetett a koalíción belül. Frick korábban az ismert orosz propagandacsatorna, az RT egyik alvállalatának, a Ruptlynak is dolgozott, bár ő ezt cáfolta. Elmondása szerint csupán szabadúszó újságíróként adott el videóanyagokat a Ruptlynak, csakúgy, mint több svéd médiacsatornának is.

A Lettországaban működő független orosz médium, az Insider utánajárt Frick ügyeinek. Értesüléseik szerint a férfi a múltban többször is megfordult Moszkvában, ahol rendszeres szereplője volt az orosz propagandamédia műsorainak.

Az Insider interjút készített Frickkel, melyet kedd este közölt le. Az interjúban Frick azt állította,

2014 óta nem áll munkakapcsolatban az RT-vel, Oroszország törekvéseit sem támogatja már. Ellenkezőleg: ukrán menekülteknek segít, a számukra gyűjt pénzt.

A tüntetéssel kapcsolatban kijelentette:

nem gondolja, hogy a 320 koronás adminisztrációs költség megfizetésével lehetetlenítette volna el az ország NATO-csatlakozását. Ha mégis így történt, a pályázat igen ingatag alapokon áll.

Kiemelt fotó: Isztambul, 2023. január 23.
Tüntetők tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen az isztambuli svéd konzulátus épülete előtt 2023. január 23-án. Két nappal korábban Rasmus Paludan svéd-dán bevándorlásellenes politikus, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője az Ankarával Svédország NATO-belépéséről folytatott tárgyalások ellen tiltakozva elégette az iszlám szent könyv, a Korán egy példányát a Törökország stockholmi nagykövetsége közelében tartott tüntetésen. Recep Tayyip Erdogan török elnök január 23-i sajtótájékoztatóján kijelentette: a Korán-égetés után Svédország nem várhatja Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően.