A merénylő egyházi személyekre támadt Algeciras két különböző templomában tegnap este 7 óra tájékán a település belvárosában – közölte a város egyik szóvivője. A madridi felső bíróság egy forrása szerint terrorcselekmény ügyében nyomoznak a spanyol hatóságok.

A rendőrség tájékoztatása szerint a támadót letartóztatták.

Egy általuk megosztott felvételen látható, amint két rendőr egy kapucnis sport felsőruházatot viselő férfit bilincsben kísér a rendőrség épületében. A merénylő nevéről, álampolgárságáról egyelőre nem adtak tájékoztatást. A helyi média, köztük az El País napilap ugyanakkor azt írja, egy 25 éves marokkói férfiről van szó.

A meggyilkolt férfi Diego Valencia, a Nuestra Senora de la Palma templom sekrestyése. Az El Mundo napilap értesülései szerint további négy ember sebesült meg a támadások során. Egyikük, Antonio Rodriguez, a San Isidro templom papja súlyos állapotban van

- az algecirasi szóvivő közlése szerint.

Először a San Isidro templomba lépett be a gyanúsított, ahol Rodriguezre támadt. A 74 éves címzetes pap az oltáriszentségnél celebrált misét, amikor a támadás érte. Innen a Nuestra Senora de la Palma templomba ment a támadó, ahol rongálásba kezdett, mielőtt Valenciára támadt volna. A sekrestyés kimenekült a templomból, támadója azonban a nyomában maradt, majd halálos sebeket ejett rajta – áll a rendőrség által kiadott nyilatkozatban.

A templom plébánosa, Juan Jose Marina a SER rádiónak elmondta, a merénylő egyenesen Valenciához ment, miután a mise véget ért. Azt hitte, hogy pap.

Valószínűleg engem akart megölni, de őt találta meg helyettem

– mondta a könnyeivel küszködő Marina.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét a szörnyű támadás áldozatainak - írja az apnews.com. 

Jose Ignacio Landaluce, Algeciras polgármestere mára gyásznapot rendelt el a városban, délre pedig megemlékezést a Nuestra Senora de la Palma templom előtt.

Tegnap Németországban is történt egy késes támadás. Egy 33 éves, állampolgárság nélküli palesztin férfi két embert megölt, számos más személyt pedig megsebesített egy Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton.

Algeciras, 2023. január 26.
Rendőrök egy letakart holttestnél a dél-spanyolországi Algeciras város San Isidro katolikus templománál 2023. január 25-én este, miután egy férfi szúrófegyverrel a templomban levőkre támadt. Az incidensben egy ember vesztette életét, a templom sekrestyése, a plébános pedig súlyosan megsebesült. A marokkói származású gyanúsítottat elfogták.
MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel