Tankok kellenek, nem 10-20, hanem sok száz. Célunk az 1991-es határok visszaállítása, valamint az ellenség megbüntetése. Fizetni fognak az általuk elkövetett bűnökért

- írta Andrij Jermak Telegram bejegyzésében.

Németországra minden jel szerint nagy nyomás nehezedik szövetségesei – mindenekelőtt az Egyesült Államok – részéről, hogy amennyiben nem hajlandó a Bundeswehr állományából tankokat Ukrajna rendelkezésére bocsájtani, úgy legalább ne akadályozza más európai NATO-tagállamok haderejében rendszeresített Leopard 2-esek Ukrajnába küldését.

Lengyelország erőteljesen támogatja Ukrajnát szabadsgharcában

Varsó mintegy 2,1 milliárd eurónyi katonai támogatást nyújtott mostanáig Kijev számára. Mindazonáltal Lengyelország nem elégszik meg ennyivel, jelenleg az ukrán haderő nyugati tankokkal való ellátásáért lobbizik a nemzetközi színtéren.

Az Ukrajna melletti erőteljes lengyel kiállást részben az országban élő nagyszámú ukrán menekült indokolja: több mint egy millióan találtak ideiglenes otthonra a szomszédos állam területén.

A lengyel kormány azt tervezi, egy kisebb koalíciót hoz létre olyan országok bevonásával, melyek hajlandóak katonai támogatást is nyújtani Ukrajna számára. Minderre azt követően kerülhet sor, hogy Berlin zöld utat ad a Leopard tankok Ukrajnába küldéséhez

– jelentette a France 24 hírcsatorna lengyelországi tudósítója.

A Kreml szerint Európa megosztott a tankszállítások kapcsán

Az ukrán nép szenvedése fog tovább nőni, amennyiben a Nyugat tankokkal látja el Kijevet

- jelentette ki a Kreml szóvivője Moszkvában. Dmitrij Peszkov szerint Európa megosztott a tankszállítások kérdésében, a NATO-n belül pedig „idegességet” vél tapasztalni.

Minden országnak, mely „fegyverekkel pumpálja tele Ukrajnát”, viselnie kell a felelősséget tettéért

– tette hozzá a szóvivő.

Fotó: Leopard 2-es tank, KMW