Az ukrán elnök már hosszú ideje keresi a személyes kontaktus lehetőségét Hszi Csin-ping kínai államfő-pátfőtitkárral. Kijev azt szeretné, ha Peking latba vetné befolyását Moszkvában Ukrajna érdekében.

A levél egy gesztus, egyben meghívás párbeszéd folytatására. Nagyon bízom abban, hogy érkezik válasz megkeresésemre

– jelentette ki Zelenszkij riporterek előtt a Wall Street Journal híradása szerint.

Kína és Oroszország korlátok nélküli együttműködésről állapodott meg egymással, amelyet tavaly augusztusban jelentettek be, mintegy fél évvel Moszkva ukrajnai inváziójának kezdetét követően. Peking semlegesnek nyilvánította magát a konfliktusban, miközben számos területen igyekszik mélyíteni együttműködését Oroszországgal. Kína az orosz energiahordozók legnagyobb volumenű vásárlójává vált a Moszkva ellen bevezetett nyugati szankciókat követően, miközben az Oroszországba irányuló kínai export is számottevő növekedést mutatott az elmúlt év során.

Egyes elemzők ugyanakkor úgy vélik, Peking a későbbiekben közvetítőként léphet fel a hadban álló felek között a konfliktus tárgyalásos rendezése érdekében. Ukrajna szoros gazdasági kapcsolatokat ápolt Kínával a háborút megelőzően, a hatalmas ázsiai ország Kijev egyik legfontosabb gazdasági partnere volt.

Fotó: The Straits Times