14,5 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre a magyar sport.

A szövetségeknek a gazdasági válság idején sem nélkülözniük, sőt...Összesen 2,7 milliárd forinttal kapnak többet, mint egy éve. A 2023-as év már az olimpiai kvalifikációról szól, ez pedig rendesen fogja égetni az adóforintokat. 

Schmidt Ádám államtitkár már annak a munkacsoportnak is tagja volt, ahol öt kalapba osztották a sportágakat. Most pedig a pénzosztásra került sor. Bár ma konkrét összegeket nem árultak el, csak maga a végszámlát, ami a maga 14,5 milliárdjával nem kis összeg. A szövetségekre bízták, hogy a közvéleményt értesítik-e az elnyert támogatásaikról, amiról mai nap tudomást szereztek.

Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) fog szerződést kötni a sportágakkal, egycsatornás finanszírozás lesz, eddig nyolc különböző szerződés volt, ami alapján támogatásokat kaptak. Folyamatos pénzügyi és szakmai kontroll lesz, ezt a divíziót a vb-bronzérmes gátfutó, Baji Balázs vezeti - írta meg a telex.hu.

A lap információi szerint a vívás nagyot nyert a pénzek elosztásánál, az úszás és a kajak-kenu is milliárd feletti összeggel gazdálkodhat a jövőben is.  

A társasági adókedvezményből (tao) idén is 124,9 milliárdra számíthatnak a látványsportágak, vagyis a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a röplabda és a jégkorong. Az Európai Bizottság július elsejéig dönthet arról, hogy ez a támogatási forma bennmaradhat-e a finanszírozási rendszerben, vagy 2011 után nem engedélyezi ezt a formát. Volt olyan év, amikor 400 milliárd forintot kapott az említett hat sportág az államkasszából.

„Nincsenek különutas támogatások, az ellenőrzés és a számonkérés meg fog változni erőteljesen” – ezt már Gyulay Zsolt, a MOB elnöke tette hozzá.

Elismerte, nehéz a gazdasági helyzet, de pozitívum, hogy a sport támogatását nem érte hátrány.

Az öt kategória

1. Azon olimpiai sportágak kerültek ide, amelyektől a következő két olimpián nagy eséllyel érmek szerzése várható. Ebbe a kategóriába a birkózás, a kajak-kenu, az úszás, a vívás, a vízilabda, valamint a korcsolya tartozik.

2. A következő két ötkarikás játékokon nagy eséllyel pontszerző sportágak szerepelnek itt, így az atlétika, a cselgáncs, a kerékpár, a kézilabda, az öttusa, a sportlövészet, a triatlon, valamint a vitorlázás.

3. Tizennégy sportág került ide, amelyeknél egyes esetekben várható pontszerző helyezés a következő két olimpián.

4. Nyolc olyan sportágat osztottak ide, amelyek a 2028-as olimpiával kezdődő hatéves időszakban (két nyári és két téli játékok) kvóta- és esetleg pontszerzésre lehetnek képesek.

5. Itt kilenc sportág szerepel, esetükben az aktuális helyzetük és lehetőségeik alapján szakmailag nem várható és nem is érhető el az olimpiai kvalifikáció.