A német Leopard 2-esek mintegy 20 ország hadseregében vannak rendszeresítve, a nyugati világ egyik legjobb tankjaként tekintenek rájuk. Egy Leopard több mint 60 tonnát nyom, 120 milliméteres simacsövű fegyverzettel van felszerelve, 5 kilométeres lőtávolságon belül képes csapást mérni a beazonosított célpontokra.

Az ukrán haderő jelenleg döntő részben a szovjet korszak T-72-es tankjainak különböző típusaival ellátott, a kijevi vezérkar szerint a német harckocsik nagyobb mobilitást és fokozott védelmet biztosíthatnának a szárazföldi csapatok számára a várható új orosz offenzíva megindulása esetén. E mellett az orosz ellenőrzés alá került területek felszabadításában is nagy segítségükre lehetnének a Leopard 2-esek.

A német tankok Kijev rendelkezésére bocsájtásáról az új német honvédelmi miniszter, Boris Pistorius dönt rövid időn belül a berlini kormány kabinetminiszterének tegnapi tájékoztatása szerint - adta hírül a Reuters.

Pistorius csütörtökön egyeztet Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, pénteken pedig több tucat védelmi tárcavezető találkozójára kerül sor a németországi Ramstein légi bázison.

A holland kormány azt tervezi, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszert bocsát Ukrajna rendelkezésére. A hágai felajánlást megelőzően az Egyesült Államok és Németország is tett ígéretet Patriot rakétarendszerek leszállítására az élet halál harcát vívó kelet-európai ország részére.

A nagy hatótávolságú Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésének elsajátítása 10 hetet vesz igénybe, közölte Olekszij Reznyikov, a kijevi védelmi tárca vezetője.

Fotó: Leopard 2-es tank. Militarnij