Nőtt a műtétre várakozó betegek létszáma számos életminőséget jelentősen befolyásoló műtét esetében. Még mindig rengetegen várakoznak többek között térd- és csípőműtétre, sérvműtétre, epekő műtétre. A mandula, orrmandula műtétekre több mint kétszeresére nőtt a várakozók létszáma - írta meg elemzésében a Pénzcentrum. A portál emlékeztet, hogy bár számos változás történt az elmúlt években az egészségügy területén - beleértve a mindent felforgató koronavírus-járványt is -, és forrásokat csoportosítanak át a várólisták lefaragására,

a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) számai tükrében még sincs javulás.

2022 februárjától már nem közlik az egyes egészségügyi beavatkozásokat megelőző maximum és minimum várakozási időt, de a várakozók számát megadják. A Pénzcentrum összevetve a mostani és a korábbi számokat arra a következtetésre jutott, hogy számos műtét esetében nem hogy javultak volna, hanem még romlottak is a számok.

A drámai emelkedés egyik fő oka a koronavírus-járvány,

amely tetézte a korábban más, rendszerszintű problémákból fakadó megnyúlt várakozási adatokat. A vizsgált beavatkozások közül

12 beavatkozásnál emelkedett, míg csak 4-nél csökkent a várakozók száma.

Miközben 7 műtéttípusnál a 40 százalékot is meghaladó módon növekedett a várakozók száma. Ezek közül kimagaslik a mandula és orrmandula műtétre várók megugrása:

csaknem egy év alatt 446-ról 1076 főre nőtt a várakozók létszáma.

Legtöbben továbbra is szürke hályog műtétre várnak, igaz, itt jelentősen csökkent a szám. A tavalyi 17 ezerhez képest már "csak" 12 ezren. Igaz, 2021-ben viszont tízezernél is kevesebben, 9443-an várakoztak erre a beavatkozásra. Ehhez képest a csípő- és térdprotézist igénylők és sérvműtét előtt állók száma 46-60 százalékkal emelkedett meg.

Ahogy arról a frisshirek.hu-n beszámoltunk, az egészségügyi átalakításra vonatkozó rendeletek december 30-án jelentek meg a Magyar Közlönyben.

A kiemelt kép forrása: MTI / Vasvári Tamás